Prejsť na obsah

Mesto chystá zmenu územného plánu VŠA

Dnes sa na magistráte uskutočnilo verejné prerokovanie návrhu pripravovaných zmien a doplnkov územného plánu mesta Košice v lokalite VŠA s dotknutými fyzickými a právnickými osobami, inštitúciami, verejnosťou a s odborným výkladom Útvaru hlavného architekta, ktorý návrh spracoval. Jeho predmetom je územie v juhozápadnej časti mesta, lemované komunikáciami Moldavská, Alejová, Pri Prachárni a z južnej strany areálmi obchodných centier Optima a Merkury Market. Cieľom úprav územného plánu je reagovať na zmeny v reálnom stave lokality a na nové zámery v nej.

„Dôvodom sú hlavne zmeny funkčného využitia v časti existujúceho futbalového štadióna, kde majiteľ pozemkov má záujem riešiť polyfunkčné obchodno-zábavné centrum, ktoré by rozsahom bolo možné prirovnať napríklad k Optime. Ďalšie zmeny sa týkajú využitia územia, ktoré bolo pôvodne rezervované na výstavný areál a v súčasnosti v jeho východnej časti má vyrásť nový futbalový štadión," informoval hlavný architekt mesta Košice Martin Drahovský.

Na základe zozbieraných podkladov a čiastkových návrhov využitia územia (okolie Merkury Market, za Optimou, plocha bývalého futbalového štadióna, okolie objektu Koala, „blšák" a pod.) sa koordinujú záujmy jednotlivých investorov z hľadiska funkčnej nadväznosti a dopravného riešenia.

„Oproti teraz platnému územnému plánu sa vymieňajú funkčné plochy športu, reprezentované nefunkčným futbalovým štadiónom v severnej časti územia, za plochy občianskej vybavenosti pre obchod, služby a administratívu. Pre nový futbalový štadión a športové plochy je, naopak, navrhovaná nová, južnejšia poloha za plánovanou prepojovacou zbernou komunikáciou v blízkosti športovej haly Cassosport," uviedol hlavný architekt.

Ako dodal, v celom území by sa v nasledujúcich rokoch mohlo realizovať niekoľko významných investícií viacerých investorov v celkovej hodnote približne 100 miliónov eur. „Ide o jednu z najväčších lokalít Košíc, ktorá by sa mala v budúcnosti veľmi dynamicky rozvíjať, čo doteraz pre majetkovoprávne vzťahy v území nebolo možné."

M. Drahovský avizoval, že po schválení zmien a doplnkov územného plánu pripravia detailné prezentácie riešenia lokality VŠA, ktoré by radi predstavili napríklad na jeseň na svetových investičných a realitných veľtrhoch EXPO REAL Mníchov a MAPIC Cannes, kde sa mesto Košice plánuje zúčastniť. Zabezpečenie účasti chystá pracovná skupina pre investície, zriadená na magistráte. „Mohli by sme sa na veľtrhoch prezentovať aj spoločne s niektorými investormi, ktorí pripravujú svoje investície v Košiciach," doplnil hlavný architekt, ktorý by mal byť lídrom tímu, prezentujúceho Košice v októbri v Nemecku a v novembri vo Francúzsku.

***

Návrh záväzných regulatívov pre usporiadanie územia hospodársko-sídelnej aglomerácie Košice, kapitola Funkčné a priestorové regulatívy lokalít, VŠA:

Vymedzenie územia a funkčné členenie:

- vymedzenie lokality je definované v textovej a grafickej časti dokumentácie
ZaD ÚPN HSA Košice, lokalita VŠA
- funkčné určenie lokality: plochy pre mestskú a nadmestskú občiansku
vybavenosť, plochy športovo-rekreačnej vybavenosti, zberná komunikácia B2,
verejná zeleň, plochy peších ťahov a priestranstiev

Doprava:

- terminál integrovanej koľajovej dopravy umiestniť v blízkosti futbalového
štadióna a na hlavných peších ťahoch k záchytným parkoviskám
- podmienkou výstavby futbalového štadióna s kapacitou 20-tisíc návštevníkov je zrealizovanie štvorprúdovej prepojovacej komunikácie Moldavská – Pri
prachárni
- parkoviská pre futbalový štadión realizovať ako podzemné, minimálne
v podiele 30 % z normovej kapacity
- pre podzemné parkoviská využiť aj plochy okolo štadiónu - nástupné a rozptylové plochy
- vybudované parkoviská pre štadión budú slúžiť aj pre športovú halu
Cassosport ako náhrada za terajšie parkovacie plochy

Verejné priestory, nádvoria , pešie ťahy, cyklotrasy a zeleň:

- hlavnú kompozičnú os územia situovať v severojužnom smere od priestoru pri kruhovej križovatke k priestorom okolo štadióna
- kompozičná os bude vyjadrená peším ťahom s minimálnou šírkou 6 metrov, cyklistickou cestou, usporiadaním a architektúrou nadväzujúcich objektov, aktívnym parterom objektov, sprievodnou zeleňou
- nástupné a rozptylové pešie plochy okolo štadióna dimenzovať a usporiadať
primerane kapacite a spoločenskému významu objektu
- vedenie cyklistických chodníkov zrealizovať pozdĺž Moldavskej a Alejovej
ulice, ulice pri Prachárni, prepojovacej komunikácie a pozdĺž centrálneho
pešieho koridoru
- parkoviská vysadiť stromami v pomere minimálne 1 strom na 4 parkovacie miesta
- zrealizovať ucelenú parkovú plochu v centrálnej polohe a líniovou zeleňou ju
prepojiť na existujúce plochy zelene v športovom areáli MČ Juh
- plocha zelene pri obchodných centrách a na pozemku futbalového štadióna
bude minimálne 20 % plochy pozemku (vrátane vegetačných striech)

Forma zástavby:

- minimálny odstup medzi priečeliami budov pozdĺž centrálneho pešieho
koridoru je 20 metrov
- aktívne a architektonicky atraktívne stvárnené priečelia budov pozdĺž hlavných peších komunikácií
- odstup viacpodlažných budov okolo štadióna minimálne 40 metrov, t. j.1,5- až 2-násobok výšky štadióna
- výška zástavby je limitovaná rozhodnutím Leteckého úradu SR o prekážkových rovinách letiska Košice, v priestoroch navrhovaného štadióna je to od 15 metrov až do 34 metrov v stúpaní z juhu na sever

Intenzita zástavby:

- koeficient zastavanosti objektmi – KZO (podiel zastavanej plochy budovami a
plochy pozemku) je určený diferencovane pre jednotlivé urbanistické bloky
vyznačené v priloženej schéme
- urbanistické bloky sú totožné s hranicami pozemkov jednotlivých vlastníkov
- zvýšený podiel zastavanosti je opodstatnený zvýšenou mierou umiestňovania
parkovania automobilov v podzemných a hromadných garážach
- blok č. 1 - 0,67
- blok č. 2 – 0,45
- blok č. 3 - 0,45
- blok č. 4 – 0,50
- podzemné a nadzemné podlažia s vegetačným krytom (min. 30-50 cm zeminy
so zeleňou nízkej a strednej etáže) sa nezarátavajú do zastavaných plôch

***

Mesto Košice ako orgán územného plánovania podľa stavebného zákona zverejnilo oznámenie o prerokovaní návrhu Zmien a doplnkov ÚPN HSA Košice, lokalita VŠA. Záväzná časť dokumentácie je vystavená na úradnej tabuli Mesta Košice, Tr. SNP 48/A a na Miestnom úrade Mestskej časti Juh, Smetanova 2, ako aj na http://www.kosice.sk/article.php?id=5611.

S textovou a grafickou časťou dokumentácie návrhu Zmien a doplnkov ÚPN HSA Košice, lokalita VŠA sa môžete oboznámiť na Miestnom úrade Mestskej časti Juh, Smetanova ul. 2 a na Útvare hlavného architekta mesta Košice, Magistrát mesta Košice, Tr. SNP 48/A, v miestnosti č. E 312, v pracovných dňoch, počas úradných hodín, v období od 5. 6. do 6. 7. 2009.

Stanovisko k návrhu Zmien a doplnkov ÚPN HSA Košice, lokalita VŠA možno uplatniť písomnou formou do 30 dní odo dňa oznámenia, t. j. do 6. 7. 2009, alebo do 30 dní od upovedomenia o prerokúvaní, na adresu: Útvar hlavného architekta mesta Košice, Magistrát mesta Košice, Tr.SNP, 48/A, 04011 Košice.

Návrh zmien a doplnkov územného plánu bude následne predmetom rokovania mestského zastupiteľstva.