Prejsť na obsah

Mesto chce zrekonštruovať a rozšíriť "esíčko" na ceste do Kavečian

Vodiči jazdiaci z Podhradovej smerom do Kavečian a naspäť vedia, že najhorším úsekom na tejto trase je takzvané „esíčko" v dĺžke 400 metrov. Táto časť komunikácie je nielen úzka, ale aj v nevyhovujúcom stave, čo pravidelne spôsobuje nebezpečné situácie a hrozbu kolízií najmä pri prejazde autobusov MHD.

Situácia spôsobuje vrásky nielen obyvateľom Kavečian či tamojším záhradkárom, ale aj tisícom ľudí z Košíc a ich širokého okolia, ktorí tadiaľ prechádzajú s cieľom navštíviť ZOO, vyhliadkovú vežu, bobovú dráhu alebo obľúbenú turistickú chatu Hrešná.

Vedenie mesta sa rozhodlo vyriešiť tento dlhoročný problém a pomôcť tak obyvateľom a motoristom. Poslanci mestského zastupiteľstva budú na svojom štvrtkovom zasadnutí rokovať o žiadosti o nenávratný finančný príspevok v rámci Programu Slovensko 2021 - 2027 v predpokladanej výške 995 000 eur s DPH.

Spolufinancovanie mesta by predstavovalo 8 percent

Mesto sa chce zapojiť do vyhlásenej výzvy zameranej na „odstraňovanie kľúčových úzkych miest na cestnej infraštruktúre, zlepšenie regionálnej mobility a modernizáciu miestnych komunikácií.“ V prípade schválenia žiadosti by spolufinancovanie mesta predstavovalo len 8 percent, resp. minimálne 79 600 eur z celkových oprávnených nákladov.

„Tento úsek je už roky neuralgickým bodom dopravy smerom do Kavečian a ZOO. Každý, kto touto cestou prechádza vie, že nie je v dobrej kondícii. Ide o nehodový úsek, ja sám som tam ako vodič videl viaceré nebezpečné situácie, ak sa v zákrute tesne stretli autobus s nákladným autom a delili ich od seba len milimetre. My to chceme zmeniť a odstrániť súčasný havarijný stav, aby sa Košičania a návštevníci mesta, ktorí túto cestu využívajú, cítili bezpečne a komfortne. Tým zlepšíme bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, priaznivý vplyv to bude mať aj na životné prostredie. Verím, že poslanci nás v tom podporia a budúci rok by sme mohli začať s rekonštrukciou,“ uviedol priamo na mieste košický primátor Jaroslav Polaček.

Kavečianska cesta v danom úseku nespĺňa požiadavky na bezpečnú, bezkolíznu a plynulú premávku

Kavečianska cesta v tomto území tvorí komunikačný systém, ktorý svojimi súčasnými nevyhovujúcimi technickými parametrami vozovky nespĺňa požiadavky na bezpečnú, bezkolíznu a plynulú premávku. Zároveň nepriaznivo vplýva na bezpečnosť a plynulosť dopravy. Jedná sa o úsek poznačený častými dopravnými kolíziami, ktorých príčinou je práve možný stret aj autobusov MHD v úzkom mieste smerových oblúkov.

Podľa vedúceho referátu dopravy košického magistrátu Jozefa Mikulu bude rekonštrukcia rozdelená na viac etáp, do užívania sa takmer 2750 m2 novej komunikácie odovzdá motoristom naraz. Okrem opravy a rozšírenia telesa komunikácie, sa postaví aj oporný múr, vybuduje nové odvodnenie a uskutočnia sa aj ďalšie menšie stavebné úpravy.

„Vzhľadom na nedostačujúce šírkové usporiadanie v smerových oblúkoch sme navrhli rozšírenie cesty, s čím súvisí aj výstavba oporného múra. Dôjde aj k výmene konštrukčných vrstiev vozovky podľa stupňa ich poškodenia, úprave krajníc, výmene a doplnení bezpečnostných a vodiacich zariadení. Zároveň by sme prečistili a vydláždili cestné priekopy, urobili priepust pod cestou a obnovili dopravné značenie. Cieľom je rozšírenie komunikácie, zníženie nehodovosti, zmiernenie vplyvov dopravy a celkové zvýšenie životnosti vozovky,“ skonštatoval.

Starosta mestskej časti Sever František Ténai (nezávislý) pripomína, že rekonštrukcia cesty bude dôležitá nielen pre zvýšenie bezpečnosti dopravy na tomto frekventovanom úseku, ale aj pre skvalitnenie zimnej údržby na celej komunikácii. „My aj Kavečany sme už dlhé roky vyzývali mesto, aby dali do poriadku „esíčko", kde často vznikali kolízne situácie. Chválim, že sa to teraz pohlo a už budúci rok by sa tam mohla rozšíriť cesta a položiť aj nový asfalt. Verím, že už v dohľadnej dobe sa v investíciách na zlepšení cesty k ZOO bude pokračovať a začne sa s opravou oporných múrov na Kavečianskej ulice a výstavbou kruhového objazdu na Kostolianskej ceste.“

Šéf ZOO Kočner privítal investíciu, ktorá k nim zlepší dopravu

Plánovanú rekonštrukciu najhoršieho úseku cesty do ZOO privítal aj jej riaditeľ Erich Kočner.

„Sme jednou z desiatich najnavštevovanejších turistických cieľov na Slovensku. Chodia k nám aj mnohí Maďari, Česi, Poliaci, Ukrajinci a v poslednej dobe aj Nemci. Príjazdová cesta k nám už dlhé roky nezodpovedá významu ZOO pre celý náš región. Jazdím po nej každý deň, tlmiče si na nej ničia nielen naši návštevníci, ale aj zamestnanci. Vítam všetky investície, ktoré pomôžu zlepšiť dopravu do ZOO. Verím, že postupne sa zrekonštruujú ďalšie problémové úseky. Dúfam, že sa raz dočkáme aj nového obchvatu Kavečian, ktorý k nám skráti dojazd o kilometer a výrazne pomôže aj celej mestskej časti.“

Mesto plánuje postupne zrekonštruovať celý úsek medzi mestskými časťami Sever a Kavečany.