Prejsť na obsah

Mesto chce zlepšiť podmienky pre MHD i cyklistov

Po ukončení Európskeho týždňa mobility, do ktorého sa ako aktívny účastník nedávno zapojilo aj mesto Košice v spolupráci s Dopravným podnikom mesta Košice a partnerskými občianskymi združeniami, chce samospráva zlepšiť podmienky pre mestskú hromadnú dopravu, cyklistov a ďalšie ekologické formy dopravy. Práve partnerstvo v rámci Európskeho týždňa mobility by malo prispieť k zintenzívneniu spolupráce mesta a DPMK s občianskymi združeniami v záujme zvyšovania kvality napríklad MHD a cyklodopravy v Košiciach.

„Aj vďaka aktivitám popularizujúcim medzi širokou verejnosťou iné formy dopravy, než je individuálna automobilová, i vďaka verejným diskusiám s našimi partnermi v rámci podujatí Európskeho týždňa mobility chceme vzájomne užšie spolupracovať a zintenzívniť aktivity samosprávy v záujme skvalitňovania podmienok pre MHD, cyklistov a iné ekologické druhy dopravy,"
vyjadril sa poslanec poverený osobitnými úlohami v oblasti dopravy Jozef Filipko.

„Ďakujem DPMK a partnerským občianskym združeniam za korektnú spoluprácu v rámci Európskeho týždňa mobility. Radi by sme v nej pokračovali aj naďalej v prospech obyvateľov i návštevníkov nášho mesta, ktorí využívajú a preferujú inú ako individuálnu automobilovú dopravu. Európske trendy z väčších miest ukazujú, že do budúcnosti niet pre samosprávy inej cesty, než čoraz viac podporovať verejnú a iné ekologické formy dopravy,"
povedal Filipko.

„Sme radi, že dopravný podnik prispel k zaradeniu Košíc medzi moderné európske mestá, ktoré sa pripojili k propagácii ekologických myšlienok počas Európskeho týždňa mobility. V sérii podujatí sme ukázali, že chceme robiť dopravu pre všetkých a že aj v súčasnosti vieme konkurovať automobilovej doprave rýchlosťou či cenou," uviedol Michal Dekánek, dopravný riaditeľ DPMK.

„Hoci je uprostred hospodárskej krízy ťažké robiť finančne náročné opatrenia, veľa riešení nestojí takmer nič a môžu výrazne pomôcť. Jedným z nich je vyhradenie niektorých jazdných pruhov len pre trolejbusy a autobusy. Vďaka nim cestujúci mestskou dopravou pocestujú rýchlejšie, ako keby použili neekologické autá. Sme radi, že sa opäť otvorila aj otázka preferencie električkovej dopravy, teda aby mala električka na križovatkách zelenú. Tí obyvatelia, ktorí zmýšľajú ekologicky a cestujú MHD, by totiž mali byť zvýhodňovaní,"
uzavrel Dekánek.

Partnerské občianske združenia vnímajú Európsky týždeň mobility ako populárne dopravné podujatie európskeho významu, v rámci ktorého prihlásené mestá hľadajú nové formy zlepšenia mobility, prísne šetrné ku kvalite ovzdušia a životného prostredia vôbec.

K doterajšiemu prístupu mesta Košice sa vyjadril Karol Labaš, predseda Cyklistickej únie mesta Košice: „Pasivitu mesta od vzniku podujatia nahrádzali naše občianske združenia, ktoré ľuďom priniesli aspoň propagáciu ekologickej dopravy zábavnou formou: malé bezmotorové zóny, cyklotúry a cyklopotulky a lahôdku – už 4. ročník gradujúceho karnevalu na kolieskach. Bez kompetencií je to však len zlomok toho, čo pre svojich obyvateľov pripravili stovky európskych miest so zodpovednejším postojom k budúcnosti dopravy v mestách. Až tento rok prvýkrát prišlo s iniciatívou mesto Košice a ponúklo partnerstvo občianskym združeniam na organizovanie spoločných aktivít. Ponuka bola prijatá s podmienkou, že účasť mesta nebude formálna a mesto dodatočne pripojí k prihláške konkrétne trvalé záväzky v oblasti dopravy v súlade s cieľmi podujatia. 11 prijatých záväzkov je vymenovaných v tejto tlačovej správe. Na ich plnenie chceme aj s podporou širšej verejnosti nielen dohliadať, ale aj spolupodieľať sa na ich uskutočňovaní."

Sféry zvýšeného záujmu upresnil Ladislav Rovinský, predseda Spolku na podporu skrášľovania Košíc: „Dôraz budeme klásť na predchádzanie dopravným zápcham, poukazovaním na potrebu zatraktívňovania MHD jej preferenciou na svetelných križovatkách aj zriaďovaním vyhradených jazdných pruhov. Chceme dohliadať na bezpečnosť chodníkov a priechodov pre chodcov, ale aj na dobiehanie restov v zriaďovaní cyklotrás."

Mesto Košice sa do tohtoročného Európskeho týždňa mobility od 16. do 22. septembra zapojilo spolu s 1620 mestami v 35 krajinách. Ako aktívni účastníci Európskeho týždňa mobility sa tento rok zaregistrovali len 3 slovenské mestá, vrátane Košíc. Partnermi mesta boli Dopravný podnik mesta Košice, Cyklistická únia mesta Košice, Spolok na podporu skrášľovania Košíc, informačné centrum MiC Košice, Združenie na podporu ekologickej dopravy, TOM KRTKO KAC Jednota Košice a Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, n. o.

Po Európskom týždni mobility zabezpečuje samospráva v spolupráci s DPMK i občianskymi združeniami viaceré aktivity:

1, vytvorenie cyklotrasy v parku na Moyzesovej ulici (aktivita mesta)

Chodník pre chodcov v parku na Moyzesovej ulici v úseku od Hviezdoslavovej po Poštovú je po ukončení nedávnej rekonštrukcie prístupný aj pre in-line korčuliarov. Prejazd celým parkom na Moyzesovej pre cyklistov bude možný po trase určenej príslušnými dopravnými značkami, t. j. po oboch štrkových cestičkách vedúcich pozdĺž celého parku.

Na križovatkách na Moyzesovej ulici bez svetelných priechodov pre chodcov budú budúci rok zrealizované vodorovné dopravné značenia (priechody) pre cyklistov. Požiadavka občianskych združení na priechody pre cyklistov so svetelnou signalizáciou pri križovaní ciest bude riešená na križovatkách na Moyzesovej ulici so svetelnými priechodmi pre chodcov budúci rok v rámci výmeny radičov cestných svetelných signalizácií.

2, cyklochodník na Komenského (aktivita mesta)

Realizuje sa.

3, tzv. majáčiky na priechodoch pre chodcov a dopravné značky „cyklistická cestička" (aktivita občianskych združení)

Budú osadené na miestach a v termíne na základe dohody s občianskymi združeniami a dopravnou políciou.

4, svetelná výstražná signalizácia pešieho priechodu Watsonova – Letná – Na Kalvárii (aktivita mesta)

Zrealizovaná bude do konca tohto roka.

5, ďalšie opatrenia pre cyklistov v meste a zlepšenie podmienok pre cyklodopravu v Košiciach (aktivita mesta)

Oddelenie správy komunikácií Magistrátu mesta Košice zabezpečuje:
- bezbariérovú úpravu chodníkov v rámci ich opráv alebo rekonštrukcií
- pravidelné preznačovanie cyklistických a združených peších a cyklistických chodníkov vodorovným a zvislým dopravným značením
- pripravuje výstavbu cyklistického chodníka Čermeľ – Alpinka, III. etapa
- pripravuje technické podklady a riešenie vlastníckych vzťahov pre povolenie cyklistického chodníka Čermeľ – Alpinka, IV. etapa
- pripravuje technické podklady a riešenie vlastníckych vzťahov pre povolenie úprav prepojenia úsekov cyklistického chodníka Jazero - Ťahanovce

6, cyklobus (aktivita DPMK)

Cyklobus premával skúšobne od 19. septembra každých 60 minút cez voľné dni až do konca sezóny, t. j. do 25. októbra 2009 na linke č. 14 z Havlíčkovej na Horný Bankov. Z Horného Bankova majú cyklisti široké možnosti pohybu - napríklad v smere Alpinka alebo Jahodná. Cestovný poriadok linky 14 spolu s vyznačenými spojmi cyklobusu je možné nájsť na zastávkach a internete (www.dpmk.sk, www.ke.imhd.sk). Špeciálne upravené vozidlo – cyklobus – plánuje DPMK nasadiť do MHD budúci rok. Prebehne prieskum, na ktorých linkách by cyklisti najviac ocenili prepravu bicyklov. DPMK na základe skúseností zo skúšobnej prevádzky cyklobusu