Prejsť na obsah

Mesto a mestská časť Nad jazerom pripravili počas víkendu tri miesta pre bezplatné otestovanie na COVID-19

Mesto Košice v spolupráci s mestskou časťou (MČ) Nad Jazerom spúšťa počas víkendu na troch odberných miestach bezplatné testovanie obyvateľov antigénovými testami. Všetky finančné náklady bude znášať magistrát mesta Košice.

Podľa primátora mesta Jaroslava Polačeka a starostky MČ Lenky Kovačevičovej (obaja nezávislí) je hlavným dôvodom pomoc obyvateľom mesta, ktorí potrebujú cez víkend ísť služobne alebo za prácou do tzv. červených okresov. Ak sa chcú v nich pohybovať, musia sa tam preukázať aktuálnym certifikátom o negatívnom výsledku testovania na prítomnosť nového koronavírusu.

Záujemcov otestujú na parkoviskách pri Výmenníku Važecká, pri OC Kaufland na Jazere a pri magistráte

Zriadením odberných miest v dvoch častiach mesta im samospráva vychádza v ústrety. Magistrát spolu s miestnou samosprávou na Jazere vytypovali odberné miesta, ktoré sú v blízkosti zastávok MHD a je k nim aj pohodlný prístup osobným autami. 

V MČ Nad jazerom bude možné prísť sa otestovať na parkovisku pri Výmenníku Važecká na Galaktickej ulici 1A a na parkovisku pri OC Kaufland na ulici Napájadlá 1/D. Mesto zas na parkovisku pri budove Magistrátu mesta na Triede SNP 48/A v MČ Západ pripravilo priestory pre mobilné odberové miesto.

Odberové tímy budú vykonávať testovanie počas oboch víkendových dní od 8.00 – do 20.00 hod s tým, že posledný odber sa kvôli zhruba polhodinovému čakaniu na výsledok musí v sobotu a nedeľu uskutočniť najneskôr o 19.30 hod.

Polaček s Kovačevičovou: Spojili sme sa, aby sme mohli pomôcť Košičanom

Všetci ľudia, ktorí sa zúčastnia testovania, dostanú rovnako ako minulý týždeň certifikát, ktorý ich bude oprávňovať na to, aby sa mohli pohybovať po celom Slovensku aj vrátane tzv. červených okresov.

„Spojili sme sa, aby sme mohli pomôcť Košičanom. V uplynulých dňoch sme dostávali desiatky podnetov od obyvateľov, ktorí potrebovali ísť cez víkend alebo v priebehu budúceho týždňa pracovne alebo služobne do okresov, v ktorých je horšia epidemiologická situácia ako u nás a počty infikovaných prevyšujú 0,7 percenta. Rozhodli sme sa vyjsť im v ústrety a spoločne sme pre nich zriadili tieto odberové miesta. Samosprávy sú tu pre ľudí a preto sme pre nich pripravili takúto službu. Uľahčíme im tým napr. dochádzanie za prácou alebo aj návštevu príbuzných, o ktorých je potrebné sa postarať,“ uviedli spolu primátor Polaček so starostkou Kovačevičovou. 

Štát chystá od budúceho týždňa vlastné bezplatné testovanie na COVID-19

Štát od budúceho týždňa plánuje zabezpečiť bezplatné testovanie antigénovými testami v každom okresnom meste. Výnimkou by nemali byť ani Košice. Bližšie informácie zverejní mesto spolu s Okresným úradom v Košiciach v nasledujúcich dňoch.