Prejsť na obsah

Medzi darcami najvzácnejšej tekutiny sú každý rok aj zamestnanci magistrátu

V rámci XXI. ročníka osláv Dňa mesta Košice sa v pondelok na Magistráte mesta Košice uskutočnilo tradičné, v poradí už 9. charitatívne podujatie „Primátorská kvapka krvi". Zorganizovalo ju mesto Košice a Národná transfúzna služba SR, ktorá premenila priestory magistrátu na pojazdnú transfúznu stanicu.

Pomoc iným či záchrana ľudských životov nie sú ľahostajné ani zamestnancom magistrátu, vrátane vedenia mesta, preto medzi prvými darcami životodarnej a najvzácnejšej tekutiny nechýbal ani primátor mesta Richard Raši a viceprimátorka Renáta Lenártová.

„Krv neraz zachraňuje životy" zdôraznil primátor, ktorý už minuloročným darovaním krvi splnil všetky podmienky na získanie ocenenia Slovenského Červeného kríža, bronzovej plakety profesora Jana Jánskeho za 10 násobné darcovstvo. „Je nesmierne dôležité pomáhať si navzájom a toto je jeden z najúčinnejších spôsobov, ako tak môžeme urobiť," dodal primátor.

Pri niektorých operáciách je potrebné veľké množstvo krvi a preto je nevyhnutné, aby vždy prišlo darovať krv čo najviac ľudí s rôznymi krvnými skupinami a v priebehu celého roka. Môžu tak zachrániť život tým, ktorí to potrebujú, možno aj ich známym či príbuzným.
 
Za necelých päť hodín trvania charitatívnej akcie prišlo darovať krv celkovo 43 zamestnancov magistrátu. Z rôznych dôvodov nemohlo darovať krv 11 z nich , takže celkovo odobrali zdravotníci životy zachraňujúcu tekutinu 32 ženám a mužom, z toho bolo 5 prvodarcov.