Prejsť na obsah

Materská škola s vyučovacím jazykom maďarským – Óvoda, Žižkova 4, Košice

Výtvarný projekt Eurorozprávky
Hrôzostrašná koza železná
Každý národ odrážal svoj spôsob života, vzťahy, dobro a zlo, lásku a nenávisť
v príbehu, kde hrdinovia prekonali útlak, biedu a chudobu a svojou dobrosrdečnosťou a mravnosťou zvíťazia nad zlom, úkladmi ľudí, drakov, šarkanov.
My učiteľky, rozprávku často využívame vo výchovno - vzdelávacom procese, lebo primerane zvolená a správne podaná rozprávka zaujme každé dieťa, má vysokú motivačnú hodnotu. Preto rozhodnutie zapojiť sa do projektu Eurorozprávky nebolo vôbec ťažké.
Projekt Eurorozprávky http://eurorozpravky.sk/ je výtvarný projekt detí materských škôl slovenských miest a Európskej školy v Bruseli, ktorý bol vytvorený pri príležitosti Európskeho Predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie. Každá rozprávka tohto projektu hravým spôsobom zaviedla deti do blízkeho i vzdialeného sveta európskeho spoločenstva. 57 materských škôl z jednotlivých miest Slovenska maľovala a priestorovo stvárnila rozprávky zo všetkých krajín Európskej únie (autorom projektu je Mária Zuščinová).
V rámci účasti Materskej školy s vyučovacím jazykom maďarským – Óvoda, Žižkova 4, Košice v projekte Eurorozprávky škola pripravila projekt pod názvom Hrôzostrašná koza železná, v ktorej výtvarne spracovala Maltskú ľudovú rozprávku. Pri realizácií projektu sme vytvárali stimulačné prostredie aktivitami, deti navštívili knižnicu, pracovali s knihou, dramatizovali rozprávku, pripravili bábkové predstavenie. Projekt bol realizovaný s deťmi vo veku 5 – 6 rokov s využitím rôznych materiálov a kombinovaných techník. Deti na podnet rozprávky kreslili, maľovali, strihali, lepili a priestorovo stvárnili hlavné postavy rozprávky, ktorými sú koza a vtáčik. Pomocou projektových učiteliek vyrobili domček, strom, ako časť výstavy výtvarných prác. Zostrih z projektového obdobia je zverejnené prostredníctvom videozáznamu na webovom sídle školy. http://mszizkova4.edupage.org/
Východiskom bolo jedinečnosť dieťaťa, aktívne učenie, rozvoj reči a rečových schopností, tvorivého myslenia, fantázie, abstraktnej predstavivosti, poznanie ako motivácia k inej činnosti – výtvarnej, hudobnej, pohybovej, dramatickej.
Výstava detských priestorových prác a výstavného panelu projektu materskej školy bude v októbri v Bratislave, neskôr v Bruseli. Pri tejto príležitosti škola vydala brožúru v slovenskom a v anglickom jazyku, ktorá sprevádza výstavu detských prác.


Katarina Harangozóová
riaditeľka školy