Prejsť na obsah

Materská škola – Óvoda s vyučovacím jazykom maďarským, Žižkova 4, Košice

60. výročie založenia školy

Na začiatku októbra oslávila 60. výročie založenia MŠ- Óvoda s vyučovacím jazykom maďarským v Košiciach. Škola otvorila prvýkrát svoje brány prvého októbra roku 1953 kedy ju navštevovalo 39 detí.

Škola od svojho otvorenia prešla rôznymi zmenami súvisiacimi aj s jej sťahovaním, ktoré absolvovali zamestnanci i deti viackrát. Škola v niektorých rokoch dokázala prijať až 110 detí. Od roku 2004 sídli na Žižkovej ulici a v troch triedach ju navštevuje spolu 65 detí.

V súčasnosti je zriaďovateľom materskej školy mesto Košice. Materská škola pracuje podľa Školského vzdelávacieho programu „Len z čistého prameňa", ktorého cieľom je vytvárať u detí predpoklady na pestovanie a rozvíjanie citu ku krásam svojho regiónu, prírody, ľudového umenia a spoznávanie kultúrneho dedičstva našich predkov.

Materská škola tradične organizuje osvedčené aktivity pre deti a rodičov, ktorými spestruje a obohacuje život detí v nej. Na príprave a organizácii sa podieľajú pedagogickí, nepedagogickí zamestnanci, aj rodičia. S dianím v materskej škole sa oboznamujú deti, rodičia a široká verejnosť aj prostredníctvom internetovej stránky materskej školy.

Jubileum si materská škola pripomenula milou slávnosťou na ktorej sa zúčastnili a stretli spolu tri generácie, starí rodičia, rodičia a ich deti. Osláviť jubileum prišli vzácni hostia, ktorých na úvod privítala riaditeľka školy a to:
- generálna konzulka Maďarska Eva Molnár Czimbalmosné,
- za zriaďovateľa Ing. Henrieta Behinová z oddelenia strategického rozvoja, referátu školstva, športu a mládeže MMK,
- za MČ Juh starosta JUDr . Jaroslav Hlinka a prednostka JUDr. Henrieta Pagáčová,
- učiteľky Mgr. Tóth Erzsébet a Mgr. Szabó Anita zo ZŠ a Gymnázium s VJM S. Máraiho,
- riaditeľka MŠ-Óvoda Miskolc Antal Gáborné Ildikó a jej kolektív,
- riaditeľka Ing. Eva Matejová z SPŠ s VJM Józsefa Szakkayho,
- Ing. Alžbeta Puzderová riaditeľka DM,
- Ing. Katarína Válentová predsedkyňa SZMPSZ,
- Mgr. Danka Draganová riaditeľka MŠ Budanova 6, Kavečany,
- za rodičov Peter Havasi novinár Kassai Figyelő, bývalé kolegyne  a iní.

V kultúrnom programe sa prítomným predstavili hudobným a tanečným pásmom deti materskej školy ktorým ukázali, že materská škola vytvára u detí predpoklad na pestovanie a rozvíjanie citu ku kráse k tradičnému ľudovému umeniu a uchovávaniu kultúrneho dedičstva našich predkov. Riaditeľka materskej školy si z rúk zástupkyne zriaďovateľa prevzala ďakovný list primátora mesta Košice.

Vo svojom príhovore riaditeľka materskej školy Valéria Baloghová predstavila život materskej školy jej význam a dôležitosť v rozvoji dieťaťa. Uviedla ,,Dôležitým a zásadným aspektom je, aby rodičia, ktorí sú zodpovední za svoje deti, súhlasili a spolupracovali s učiteľmi materských škôl na princípoch, ktoré sú zamerané na zdravú a správnu výchovu a vzdelávanie našich detí. Myslím, že najdôležitejšou úlohou učiteľov materských škôl je, aby sa prispôsobili praktickým a metodickým aspektom detí zverených do ich opatery, podľa ich veku a individuálnych charakteristík."

Prajeme do ďalšej práce veľa úspechov, kreatívne nápady a veľa elánu na ich realizáciu.

Spracovali:
Valéria Baloghová , riaditeľka MŠ Óvoda s vyučovacím jazykom maďarským, Žižkova 4, Košice
Ing. Henrieta Behinová Oddelenie strategického rozvoja, Referát školstva, športu a mládeže Magistrátu mesta Košice