Prejsť na obsah

Materská škola Oštepová 1, Košice

Materská škola Oštepová 1, Košice získala významné medzinárodné ocenenie

Na začiatku bol nápad. Nápad, ako aj dobrá motivácia sú často veľmi dôležité. A po viac ako dvoch rokoch práce sa Materská škola Oštepova 1, Košice ktorej zriaďovateľom je mesto Košice a nachádza sa v mestskej časti Košice Juh môže pýšiť, ako prvá samostatná materská škola v Košiciach titulom a medzinárodným ocenením Vlajkou Zelenej školy a medzinárodný certifikátom Zelená škola, ktorý má platnosť dva roky.
Certifikát oceňuje aktivity škôl v ochrane životného prostredia a aktívnej spolupráce. Titul Zelená škola získavajú školy, ktoré v posledných 2 rokoch realizovali environmentálnu výchovu a praktické aktivity s priamym zapojením žiakov. Cieľom programu je znížiť vplyv školy na životné prostredie a ponúknuť zaujímavejšie a praktické formy výučby. Okrem Slovenska sa certifikát udeľuje v ďalších 57 krajinách sveta.
Slávnostné odovzdávanie titulov a vlajok medzinárodného vzdelávacieho ekoprogramu Zelená škola sa konalo 10. novembra 2013 na Magistráte mesta Košice, pod záštitou ministra životného prostredia SR Petra Žigu a zúčastnilo sa ho niekoľko desiatok škôl z celého Slovenska. Titulom Zelená škola bolo ocenených ďalších 84 škôl z celého Slovenska (celkovo ich je na Slovensku 118). Diplom „Na ceste k Zelenej škole" získalo 27 škôl, ktorý sa udeľuje za čiastočné splnenie certifikačných podmienok. Od tohto dňa sa teda týmto titulom mohli začať pýšiť.

Zelená škola je najväčší environmentálny program na svete. Do programu je zapojených vyše 52 tisíc škôl na piatich kontinentoch. Na Slovensku bolo v roku 2013 zaregistrovaných vyše 270 škôl všetkých stupňov od materských až po stredné školy. Program Zelená škola prebieha pod záštitou Ministerstva životného prostredia SR a uznanie získal aj od Environmentálneho programu OSN (UNEP). Koordináciu programu zabezpečuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v spolupráci s regionálnymi centrami. Generálnym partnerom programu je IKEA Bratislava.

V roku 2012 získala Materská škola Oštepová 1, Košice diplom „Na ceste k zelenej škole" za plnenie jednej z ponúknutých tém /voda, odpad, energia, doprava a ovzdušie, zelené obstarávanie, zeleň a ochrana prírody/. Diplom platil jeden rok a nebolo ho možné obnoviť.
Podľa slov riaditeľky Mgr. Ivety Marcinčákovej to nebolo jednoduché. ,,Získali sme prvotné informácie, povedali si, že to skúsime..... a uvidíme. Začali sme tým, čo sme si mysleli, že bude všetkým najbližšie. Zeleňou a ochranou prírody. Najprv sme si naplánovali čiastkové aktivity v environmentálnom akčnom pláne, zvážili svoje reálne kapacity /personálne, finančné a iné/, zostavili kolégium, vypracovali environmentálny audit, akčný plán, spôsoby monitoringu a hodnotenia, ekokódex... a následne sme začali pracovať. Výsledky boli postupne hmatateľné viditeľnými zmenami, ale aj zmenami v myslení učiteľov, rodičov a hlavne detí. S radosťou môžeme konštatovať, že možno práve prostredníctvom spoločných aktivít sa komunita personálu školy a rodín s deťmi veľmi zblížili. Deti sa prostredníctvom rozličných environmentálnych aktivít a zážitkového učenia podieľali spoločne s rodičmi na premene prostredia celej školy a zároveň na jej ochrane. Spoločne sme si vytvárali kvetinové skalky, bylinkovú špirálu, prírodný pocitový chodník, základy pre enviroučebňu, sadili kríky a kvetiny o ktoré sa spoločne s deťmi vzorne aj starali. A v zime si plánovali ďalšie aktivity pri šálke čaju s nami vypestovaných byliniek".
Certifikát a vlajka Eco Schools udelená radou Zelenej školy, ktoré získala Materská škola Oštepová 1, Košice majú platnosť 24 mesiacov a pre ich obnovenie je potrebné pokračovať v účasti na programe v inej téme, ktorá bude pre školu veľkou výzvou.
Podľa slov pani riaditeľky Mgr. Ivety Marcinčákovej veľká vďaka patrí všetkým, ktorí vložili svoj um, čas i pracovité ruky pre dobrú vec. Za všetkých spomeniem členov užšieho kolégia, konkrétne koordinátorku pani učiteľku Vlastu Mešterovú, pani učiteľku Pavlínu Janočkovú, rodičov detí pani Rusnákovú, Kardošovú, Popovičovú, pána Mikluša a mnoho ďalších rodičov a zamestnancov školy, korí sa zúčastnili na viacerých aktivitách aj po svojej pracovnej dobe. Veľká vďaka patrí ale aj všetkým ostatným rodičom detí za ich finančnú podporu z prostriedkov Rodičovského združenia, či inú materiálnu výpomoc a samozrejme za dobré rady členom Občianskeho združenia Sosna.

Na základe medzinárodného štandardu je certifikát Zelenej školy značkou kvality environmentálneho vzdelania. Veríme, že to, čo investujeme do našich detí sa nám všetkým v budúcnosti niekoľko násobne vráti.



Spracovali: Mgr. Iveta Marcinčáková, riaditeľka MŠ Oštepova1, Košice
Ing. Henrieta Blénessy, referent referátu školstva, športu a mládeže MMK