Prejsť na obsah

Materská škola, Juhoslovanská 4, 040 13 Košice


Zážitky sú najviac alebo medzinárodný projekt v materskej škole

Život v materskej škole býva vždy pestrý a veselý, avšak v materskej škole na Juhoslovanskej 4 v Košiciach sa v roku 2015 stala výnimočná udalosť, ktorá deti, učiteľky aj rodičov obohatila o mnoho výnimočných skúseností, nových činností, inovatívnych spôsobov vzdelávania a nezabudnuteľné zážitky. Našej materskej škole bol Národnou agentúrou schválený medzinárodný projekt ERASMUS plus 2015 - 2017; kľúčová akcia: Spolupráca v oblasti inovácií a výmena osvedčených postupov/Strategické partnerstvá pre školské vzdelávanie. Partnermi projektu bolo šesť európskych materských a základných škôl: Slovensko (Košice), Poľsko (Kraczkowa), Bulharsko (Shumen), Škótsko (Livingston), Francúzsko (Vedene) a Taliansko (Neapol). Projekt sme nazvali „For Learners Around the Globe" (F.L.A.G.). Projektové činnosti detí partnerských škôl projektu F.L.A.G. boli zamerané na folklór a tradície zapojených krajín.

V novembri 2015 počas prvého medzinárodného stretnutia pedagógov z partnerských škôl v Košiciach sme hosťom predstavili našu krajinu, mesto a jeho inštitúcie, prezentovali sme vzdelávací systém na Slovensku aj konkrétne ukážky činností materskej školy, základnej školy a voľnočasových aktivít centra voľného času v Košiciach. Podobný program medzinárodných stretnutí pripravili koordinátori projektu vo všetkých partnerských školách ostatných krajín. Pedagógovia, ktorí sa zúčastnili na medzinárodných stretnutiach projektu sú obohatení o nové pracovné a vzdelávacie postupy, mali možnosť vidieť podmienky vzdelávania v rôznych krajinách Európy, spoznali zaujímavé mestá, miesta a vzdelávacie inštitúcie. Komunikačným jazykom projektu bola angličtina, ktorú si mnohí učitelia komunikáciou zlepšili, ba sú aj takí, ktorí boli motivovaní k jej štúdiu.

Naša materská škola vďaka projektu nadviazala veľmi úspešnú spoluprácu s Ústredím ľudovej a umeleckej výroby (ÚĽUV), Etnografickým múzeom – HUMNO a Regionálnym informačným centrom v Košiciach. Cez projektové aktivity deti spoznávali vlastnú krajinu (výlety: Rozprávkové mestečko Pavla Dobšinského – Habakuky, Pamätník II. svetovej vojny s vojenskou technikou v Skároši), mesto Košice, slovenské tradície a pracovali s tradičnými materiálmi (ovčie rúno, šachor, šúpolie, prútie a pod.). Zároveň sa deti a učiteľky dozvedeli mnoho informácií a zaujímavostí o partnerských krajinách, ich vzdelávacích systémoch a tradíciách, konkrétnych aktivitách škôl. Rodičia a priatelia našej materskej školy sa o našich projektových činnostiach a výsledkoch dozvedali z našej webovej stránky, webového sídla projektu, webového sídla mesta Košice – oddelenie školstva, médií (rozhlas, lokálna tlač a školský časopis) a z niekoľkých výstav, ktoré sme na túto tému vytvorili. Veľká putovná výstava projektu F.L.A.G. bola inštalovaná na Miestnom úrade mestskej časti Košice - Sídlisko Ťahanovce a v mesiacoch september - október 2017 bude vystavená v priestoroch Oddelenia školstva v budove Magistrátu mesta Košice. Pedagógov mesta Košice sme s projektom oboznámili na Celomestskom metodickom dni v marci 2017.

Čo nám projekt dal? Zažili sme nezabudnuteľné stretnutia s učiteľmi, deťmi a rodičmi z rozličných krajín a kultúr. Stretli sme sa s predstaviteľmi miest a oddelení školstva partnerských škôl, ktorí nám otvorene rozprávali o pozitívach a negatívach školského systému a praxe ich krajiny. Našli sme si mnoho priateľov rovnakej „krvnej skupiny", ktorí sú z rôznych končín Európy a predsa sa s nimi denne stretávame na sociálnych sieťach a zdieľame spoločné zážitky, hoci hovoríme rôznymi jazykmi. Z workshopov a tvorivých dielní v našej MŠ aj v ostatných školách sme získali nové profesionálne zručnosti a skúsenosti pre vlastnú pedagogickú prax, vyskúšali a zapracovali sme nové formy práce.

Ing. Marcela Šterbáková

Prílohy

1. PDF 168,19 KB plagát