Prejsť na obsah

Materská škola, B.Němcovej 4, Košice

Poďme si čítať

Život v našej Materskej škole, B. Němcovej 4 v Košiciach je bohatší vďaka výbornej spolupráci s blízkou Knižnicou pre mládež, B. Němcovej 27. Okrem zaujímavých aktivít počas celého školského roka sme nedávno spolu zorganizovali dve podujatia, ktoré podporujú rozvíjanie predčitateľskej gramotnosti. Ich snahou bolo upriamiť pozornosť na čítanie a s ktorými sa radi podelíme.

Večerníčkové čítanie
, alebo Mamka, ocko, poďme si čítať – taký názov malo stretnutie rodičov, detí a učiteliek materskej školy 13. marca 2014. Zámerom bolo prostredníctvom hier s rozprávkami priblížiť deťom myšlienku o tom, že kniha je dôležitým a nenahraditeľným zdrojom obohatenia života. Prekvapil nás záujem rodičov o túto aktivitu. Prítomných bolo spolu 61 detí a dospelých. Stretli sme sa na mieste najpovolanejšom – v knižnici o 17,00 hod. Deti poznajú veľa rozprávok, poznajú priestory knižnice, ale byť tam s kamarátmi a rodičmi, bol zážitok. Stretnutie začalo hymnou malých čitateľov a pokračovalo programom, ktorý si pre nás pripravili pani knihovníčky Bc. Janka Karafová a Vierka Hiriaková. Zaujímavé boli hádanky o rozprávkach, kde aj rodičia predviedli svoje zručnosti, rozhovory o hlavných hrdinoch z rozprávok, zamyslenia, dobro a zlo v rozprávkach. Nasledovala tajnička pre dospelých, hry na Popolušky a ich pomocníkov. Bola to chvíľa strávená zmysluplne - plná hier, napätia i radosti detí aj dospelých.
Na záver deti ukázali rodičom, čo všetko sa im v knižnici páči, zaujíma a ako sa tu vedia orientovať. Veríme, že do knižnice sa budú rodičia so svojimi deťmi vracať, veď naši malí čitatelia už majú svoje preukazy.

Stretnutie so spisovateľkou Paulou Sabolovou
V rámci tohtoročných osláv Dní detskej knihy do Košíc zavítali v dňoch 8.4. – 10.4.2014 tridsiati známi slovenskí tvorcovia detskej literatúry. Sme radi, že aj predškoláci našej materskej školy sa mohli stretnúť s jedným z nich. Do Knižnice pre deti a mládež, B. Němcovej 27, dňa 10. apríla medzi deti zavítala pani spisovateľka Paula Sabolová. Deti dobre poznajú jej tri knihy. Obľúbená je Vrkôčkine tajné objavy. S nadšením si spolu čítame, rozprávame a premýšľame o príbehoch, deti recitujú básne, kreslia svoje predstavy z prečítaných príbehov. Stretnutie bolo príjemné. Zahrali sme sa na Veroniku a uja doktora, na mamičky a oteckov, ktorí sa vedia postarať o bábätko. Zarecitovali sme si pár básní z knihy, zaspievali s neobyčajným hudobným nástrojom. Pani spisovateľka odpovedala na zvedavé detské otázky a tak sme sa dozvedeli, ako vznikla kniha, prečo sa hlavná hrdinka volá Veronika, či sú to skutočné príbehy a o vzťahu spisovateľky ku zvieratkám. Úprimné výroky detí o tom, ako sa im príbehy páčili, rozprávanie o jednotlivých postavách z knihy, kresby z prečítaného, pani spisovateľku potešili. Prajeme pani Paule Sabolovej ešte veľa dobrých nápadov, tešíme sa na jej ďalšiu knihu a ďakujeme za pekný zážitok.

Ďakujeme pani knihovníčke Bc. Janke Karafovej za prípravu, realizáciu aktivít a tiež za energiu a nadšenie, ktoré venuje najmenším čitateľom.

PaedDr. Marianna Jamborová, riaditeľka materskej školy