Prejsť na obsah

Materská škola B. Němcovej 4, Košice

Poďme sa učiť do prírody s našimi kamarátmi školákmi

pod týmto názvom bol v Materskej škole, B. Němcovej 4 v Košiciach, ktorej zriaďovateľom je mesto Košice dňa 19. júna 2014 realizovaný projekt s finančnou podporou Fondu zdravia mesta Košice, n. f., zameraný na učenie sa v prírode s prvákmi blízkej Základnej školy Hroncova 23, Košice.

Projekt nám umožnil doplniť drevené exteriérové hračky a učiteľky motivoval ku tvorbe zaujímavých hier a aktivít, prostredníctvom ktorých sa deti učia priamo v prírode. Stretnutie sa začalo čítaním prvákov predškolákom. Čítanie doplnili maľovaným čítaním, do ktorého sa zapojili aj predškoláci. Po tom, ako nám prváci ukázali, aké pokroky v prvom ročníku urobili, nasledovali hry. Dvojice – predškolák a prvák, postupne prechádzali hrovými stanovišťami, hrali sa a učili. Ciele projektu sa napĺňali prostredníctvom zaujímavých hier: „Foto - cvak" - deti fotografovali krásy školskej záhrady. Následne „odfotený" objekt vyjadrili kresbou, dopísali názov. V hre „Škôlka" deti počítali kvety, ktoré boli na „škôlke" a museli cez ne preskákať. V „Bludisku" deti dávali inštrukcie kamarátovi, ktorý prechádzal labyrintom so zatvorenými očami. „Piškvorky" mali veľký úspech. Tu deti usporadúvali symboly podľa určitých kritérií. Hrou a zážitkovým učením sa postupne rozvíjali poznatky, schopnosti a zručnosti detí. V závere sme hry vyhodnotili a za to, že sa všetci veľmi snažili a boli usilovní, dostal každý odmenu. Projekt bol ukončený výstavou fotografií „Krásy školskej záhrady" a tiež výstavou fotografií z realizácie projektu.

Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na realizácii projektu. Ďakujem pani riaditeľke ZŠ Hroncova 23, Košice Mgr. Kláre Dziakovej a pani učiteľke prvákov Mgr. Margaréte Pachovej za výbornú spoluprácu. Ďakujem pánovi starostovi Mestskej časti Košice - Sever Mariánovi Gajovi, ktorý tiež finančne prispel na realizáciu tohto projektu. Veľká vďaka patrí kolegyniam za vzornú prípravu a realizáciu projektu.

Predškolský vek je neopakovateľným obdobím, utvárajú sa tu základy do ďalšieho kvalitného života. Kontinuálny prechod z materskej školy do základnej uľahčujeme spoluprácou so základnou školou, poskytujeme deťom čo najviac prirodzených kontaktov s prostredím základnej školy a so školákmi. Aj preto sa naši predškoláci už tešia do prvého ročníka.

V Košiciach 20.6.2014

PaedDr. Marianna Jamborová,
 riaditeľka
Materská škola B. Němcovej 4 v Košiciach