Prejsť na obsah

Materská škola, Azovská 1, Košice

Materská škola na Azovskej ulici oslavuje

Bolo to 22. 2. 1974, keď sa prvýkrát otvorili brány spoločného zariadenia Detských jaslí a Materskej školy na Azovskej ulici. Týmito slovami sa začína písať kronika, ktorá zaznamenáva udalosti a zmeny v histórii dnes štyridsať ročnej existencie tohto zariadenia. Vystriedalo sa tu veľa pedagogických i prevádzkových zamestnancov, ktorým patrí vďaka a úcta, ale aj „štvorlístok" riaditeliek. Prvou bola Eva Göblová, ktorú vystriedala Mária Havrilová. Treťou riaditeľkou v poradí bola Mária Pisáková a v súčasnosti pod vedením riaditeľky PaedDr. Aleny Kupkovej navštevuje MŠ 109 detí od dvoch do šiestich rokov. Zriaďovateľom školy je mesto Košice. Svoj talent a nadanie rozvíjajú vo viacerých krúžkoch a práve tieto malé talenty vystúpili na oslave veľkého dňa ,,40. výročia založenia školy", ktorá sa uskutočnila 13.6.2014.

Prípravy sa začali už dávno predtým a sprievodné aktivity plné hier a zábavy trvali počas celého mesiaca jún. Deťom i rodičom sa páčila detská párty na školskom dvore, kde si zatancovali a pochutnali na dobrotách, ktoré pripravili kuchárky spolu s vedúcou školskej jedálne Máriou Šimkovou. V 4. triede sme nainštalovali výstavy z odpadového materiálu na tému Ekoškola budúcnosti, ale zaujímavá bola aj výstava učebných pomôcok zhotovených učiteľkami. Rodičia a neskôr i hostia obdivovali podložky pod včielku Bee-Bot, predvádzacie zošity k interaktívnej tabuli, projekty k rôznym témam, albumy, kroniky, ale aj výtvarné produkty našich detí zhotovených na počítači i interaktívnej tabuli. Na záver detskej párty nechýbal „cukríkový dážď" a detský ohňostroj.

Ako správni hostitelia sme sa snažili, aby sa hostia cítili príjemne, a preto sme deň pred veľkou oslavou vyzdobili interiér Kultúrneho strediska Jazero. Detské stopy na podlahe označovali cestu k doskám, ktoré znamenajú svet a na farebných detských rukách okolo loga školy si okoloidúci mohli prečítať želania, ktoré napísali škole detí spolu s rodičmi. Fotokoláž pri vstupe odhalila udalosti a zážitky počas existencie školy a javisko sme premenili na lúku plnú kvetov.

Dňa 13. júna 2014 sme v priestoroch Kultúrneho strediska Jazero privítali rodičov a vzácnych hostí. Scenár programu zostavila riaditeľka školy PaedDr. Alena Kupková spolu s učiteľkami Mgr. Martinou Triščovou a Boženou Tökölyovou s názvom Lienkine narodeniny. Veršovaný príbeh bol mozaikou tancov, spevu, piesní, ktoré skladali deti z celej materskej školy a v rôznofarebných kostýmoch zatancovali so stuhami, kolobežkami, zahrali divadlo, zaspievali za doprovodu heligónky. Príbeh sme ozvláštnili prezentáciou z histórie školy, ale aj videom s prianiami detí. V závere všetci spoločne zaspievali hymnu a sfúkli sviečky na „lienkovej" torte s mafinkami. Za pomoci rodičov a sponzorov sa nám podarilo vydať bulletin, ale aj zaujímavé pozvánky, ktoré symbolizovali život školy v minulosti, súčasnosti až po víziu budúcnosti. Odmenou pre deti boli tašky s prekvapením, ktoré skrývali maľovanky, bulletin, tričká i šiltovky s logom školy a hostia sa potešili bulletinu, šálke a sladkému darčeku s logom školy.

Slovami chvály a uznania nás obdarili vzácni hostia viceprimátorka mesta Košice MUDr. Renáta Lenártová, PhD., MVDr. Anna Jenčová starostka MČ Nad jazerom, ale i predseda RZ pri MŠ Azovská JUDr. Tomáš Gilla. Rodičia, poslanci miestneho zastupiteľstva, riaditelia škôl i bývalí zamestnanci odchádzali s pocitom šťastia i radosti nad šikovnosťou našich najmenších.

Čo zaželať jubilantke do budúcna?
Nech sa škole stále darí, nech slnko vždy nad ňou žiari.
Nech má ďalších 40 rokov, plné triedy super drobcov.
Kolektív nech je vždy usmiaty a konečne bohatý.
Nech sa snažia všetci spolu, aby deti nikdy nezabudli na túto školu.

Spracovala: PaedDr. Alena Kupková, riaditeľka
Materská škola Azovská 1, Košice