Prejsť na obsah

Maratónci na radnici

Primátor Košíc Ing. František Knapík prijal v sobotu podvečer 4. októbra v priestoroch Historickej radnice zástupcov oragnizátorov a zahraničných delegácií Medzinárodného maratónu mieru 2008. Vo svojom príhovore zdôraznil: „Stávate sa spolutvorcami dejín nášho mesta, ale najmä Medzinárodného maratónu mieru, ktorý sa koná už po 85krát. Aj na ľudský vek by to bol úctyhodný údaj, ale v prípade bežeckého podujatia je to výnimočná udalosť. Každý človek si svoj vek musí odžiť sám, ale košický maratón je existenčne závislý od vôle a obetavosti svojich organizátorov. Vysoký vek nášho maratónu je dôkazom toho, že o jeho organizačné zdravie sa starali s veľkou zodpovednosťou viaceré generácie zanietených ľudí. A to je obdivuhodná skutočnosť." Vzhľadom na to, že košický maratón sa koná po 85krát, adresoval primátor jeho usporiadateľom tieto slová: „Dovoľte mi, prosím, úprimne sa poďakovať všetkým, ktorí stáli pri zrode Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ale aj tým, ktorí plameň tohto podujatia dokázali napriek mnohým nepriaznivým obdobiam uchovať a priniesť ho až na tohtoročný štart." V krátkom príhovore pozdravil prítomných aj JUDr. Štefan Daňo, prezident Maratónskeho klubu. František Knapík potom odovzdal Plaketu primátora mesta Košice MUDr. Pavlovi Kantorkovi, trojnásobnému víťazovi Medzinárodného maratónu mieru za jeho celoživotný prínos pre košický maratón.


V nedeľu ráno sa primátor mesta spolu s ďalšími hosťami zúčastnil na štarte maratónskeho behu. Ten odstartovali prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a predseda Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Paška. V posledných rokoch rastie záujem špičkových svetových športovcov o toto podujatie a veľkú priazeň si maratón udržiava aj u rekreačných bežcov z celého sveta. Na trať vyrazilo toho roku dovedna 4000 bežcov z 54 krajín, medzi nimi mnohé známe osobnosti domácej politickej i spoločenskej scény.


Víťazom hlavnej súťaže košického maratónu, Yirdawovi Dejene z Etiópie a Seline Chelimo z Kene odovzdali ceny prezident republiky, predseda parlamentu, predseda Košického samosprávneho kraja, primátor Košíc a prezident Maratónskeho klubu. Víťaz maratónu v mužskej kategórii Yirdaw Dejene zabehol aj v nepriaznivom a chladnom počasí druhý najlepší čas v histórii MMM.

Foto: Šangala Marián