Prejsť na obsah

Magistrát predlžuje úradné hodiny pre podávanie daňových priznaní k dani z nehnuteľnosti

Už len posledné dni majú na splnenie daňovej povinnosti voči mestu Košice fyzické a právnické osoby, ktoré vlani nadobudli byt, dom, stavbu či pozemok. Do konca januára musia podať priznanie k dani z nehnuteľností.

„Povinnosť podať do 31. januára priznanie k dani z nehnuteľností nemajú všetci. Týka sa len tých osôb, ktoré v roku 2019 nadobudli nehnuteľnosť napríklad kúpou, darom, rozhodnutím súdu, dedením alebo iným spôsobom. Rovnakú povinnosť ukladá zákon aj v prípade, ak došlo v minulom roku v súvislosti s nehnuteľnosťou, ktorú vlastnia, k takej zmene, ktorá má vplyv na vyrubenie dane. Napríklad ak dostali stavebné povolenie, kolaudačné rozhodnutie alebo sa zmenil druh ich pozemku či účel využívania stavby," spresnila vedúca referátu daní a poplatkov košického magistrátu Tatiana Moleková.

Daňové priznanie je možné podať poštou aj osobne 

Priznanie k dani z nehnuteľností sa podáva na tlačive, ktoré možno získať na magistráte mesta v Kancelárii prvého kontaktu alebo si ho môžete stiahnuť z internetovej stránky mesta www.kosice.sk. Priznanie je možné podať osobne v podateľni miestnych daní, v kancelárii prvého  kontaktu alebo ho môžete zaslať poštou. K vyplnenému priznaniu k dani z nehnuteľností treba priložiť fotokópie potrebných dokladov.

„Sú to - kópia rozhodnutia o povolení vkladu z katastra nehnuteľností, kópia právoplatného stavebného alebo kolaudačného rozhodnutia, kópia právoplatného dedičského osvedčenia,“ doplnila Tatiana Moleková s tým, že bližšie informácie si každý občan môže nájsť na stránke https://www.kosice.sk/obcan/miestne-dane

Mesto Košice zároveň oznamuje, že spomínané daňové priznanie je možné podať v Kancelárii prvého kontaktu na Triede SNP 48/A počas jeho bežných otváracích hodín. V piatok 31. januára, čo je posledný deň podania daňových priznaní, sú úradné hodiny Kancelárie prvého kontaktu predĺžené až do 18.00 hod.