Prejsť na obsah

Luník IX má opäť svoju Rómsku občiansku hliadku

Za prítomnosti primátora mesta Košice Františka Knapíka, starostu mestskej časti Lunik IX Ladislava Šaňu a viceprimátora mesta Mikuláša Čečka začala slávnostným zložením sľubu dnes opäť na tomto sídlisku pôsobiť Rómska občianska hliadka (ROH). „Verím, že vašou činnosťou sa situácia na sídlisku zlepší. Máte to vo svojich rukách. Už v minulosti, keď fungoval tento projekt, sa potvrdilo, že poriadková služba s dobrou osobnou a miestnou znalosťou pomerov v rómskej komunite a s podporou tejto komunity dokáže znížiť sociálne nezdravé javy. Zvýšila sa bezpečnosť, poriadok, hygiena i čistota na sídlisku. Verím, že podobne to tak bude aj teraz. Po niekoľkých mesiacoch vašu činnosť vyhodnotíme. S projektom rátame aj do budúcich rokov," povedal počas slávnostného aktu primátor mesta Košice.

Ihneď po zložení sľubu nastúpili členovia hliadky do služby. Ich prvou akciou v teréne bolo dozeranie na poriadok pri vyplácaní sociálnych dávok. Ďalšou z úloh ROH je sledovať dochádzku školopovinnej mládeže do školy a v prípade zistenia záškoláctva informovať rodičov a miestny úrad mestskej časti. Ďalej to bude kontrola areálu základnej školy a poskytovanie asistencie rôznym organizáciám pri výkone prác na Luniku IX . Dvanásti členovia ROH budú tiež vykonávať opatrenia proti vzniku nových nelegálnych obydlí, proti nelegálnemu odberu elektriny a iných druhov energií. Okrem toho budú kontrolovať aj verejné osvetlenie, vraky áut, stav kanalizácie, vrátane príklopov. Hliadkovať na sídlisku budú nepretržite 24 hodín v osemhodinových zmenách vždy po dve dvojčlenné hliadky. „Rómskej občianskej hliadke bude kedykoľvek podľa potreby nápomocná mestská polícia, ktorej príslušníci budú naďalej každý deň monitorovať mestskú časť. Hliadka mestskej polície tam jazdí a naďalej bude jazdiť každý deň. Činnosť členov Rómskej občianskej hliadky bude každý deň priamo na Luniku IX koordinovať príslušník mestskej polície," informoval zástupca náčelníka mestskej polície Slavomír Pavelčák.

Absolvovali odbornú prípravu pod vedením mestskej polície
Dvanásti členovia ROH, ktorých vybrala vo výberovom konaní komisia zložená zo zástupcov mestskej polície, Policajného zboru SR, mesta Košice, mestskej časti Lunik IX, museli preukázať bezúhonnosť (výpisom z registra trestov) a spoľahlivosť. Pred nástupom do terénu absolvovali členovia ROH odbornú prípravu pod vedením mestskej polície. „Išlo o školenia z právnych predpisov, ako trestný zákon či zákon o priestupkoch a podrobne sa oboznámili aj so štatútom Rómskej občianskej hliadky, ktorý schválilo 26. 2. 2009 mestské zastupiteľstvo, " doplnil Slavomír Pavelčák. Členovia ROH podľa jeho slov nebudú mať žiadne zvláštne právomoci. „Ako každý občan budú môcť osobu, ktorá pácha trestný čin, zadržať. Základnou formou činnosti ROH bude obchôdzková činnosť. Jej význam spočíva vo včasnom, bezprostrednom predchádzaní a zabránení narušení verejného poriadku. V zákonom odôvodnených prípadoch budú môcť používať v službe hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany. Vybavení budú reflexnou vestou, obuškami, putami a vysielačkami," uviedol zástupca náčelníka.

Projekt pripravila košická mestská polícia a schválilo ho 26. 2. 2009 mestské zastupiteľstvo. Podobný projekt občianskych hliadok sa na Luniku IX realizoval približne pred piatimi rokmi. Tohtoročné schválené výdavky z mestského rozpočtu na projekt Rómskej občianskej hliadky sú 67 666 eur (vyše 2 miliónov Sk). Z toho viac ako 90 percent tvoria náklady na mzdy členov hliadky vo výške minimálnej mzdy.