Prejsť na obsah

Lokality pre odstavenie autobusov zájazdovej dopravy v Košiciach

Na základe požiadaviek turistických sprievodcov riešiť situáciu plôch vhodných na parkovanie pre turistické autobusy spracovali zástupcovia Útvaru hlavného architekta a Správy komunikácií mesta Košice návrh možného nového umiestnenia týchto autobusov, čo možno najbližšie k centrálnej mestskej zóne.
V informačných centrách ICMK a MIC je k dispozícii materiál s priloženou mapkou mesta pre potreby jednoduchšieho nasmerovania turistických autobusov k týmto plochám.
Kompletné vyznačenie parkovísk, plôch pre nástup a výstup a vstupov do mesta Košice vodorovným a zvislým dopravným značením zrealizuje mesto Košice do konca tohto roka.

Odstavovanie autobusov zájazdovej dopravy v meste je riešené nasledovne:

1. Základná lokalita – AMFITEÁTER

Parkovisko pre odstavovanie autobusov je situované pri Amfiteátri na parkovisku, ktoré sa nachádza na vonkajšom zbernom okruhu mesta a je prístupné z každého smeru príjazdu do Košíc. Na tomto parkovisku je možné umiestniť 15 autobusov s neobmedzenou dĺžkou pobytu. Pri parkovisku sa nachádzajú zastávky električkovej mestskej hromadnej dopravy (MHD) s možnosťou dopravy do centra (na námestie Maratónu mieru – začiatok pešej zóny) po zakúpení lístkov MHD v automate na parkovisku. Do centra mesta sú to dve zastávky električkovou linkou č.6 a 9. Je možný aj peší prístup do centra pozdĺž ulice ČSĽA a Hviezdoslavovej, prípadne ulicou J.Bačíka priamo do pešej zóny na Hlavnú ulicu (cca 10 minút pešo). Na parkovisku sa nachádza sociálne zariadenie samo-obslužného typu.

2. Druhá lokalita - pri JUMBO CENTRE

Parkovisko je situované medzi Masarykovou a Hutníckou ulicou v tesnej blízkosti vnútorného dopravného okruhu mesta a nachádza sa na radiále spájajúcej Hlinkovu ulicu (vonkajší dopravný okruh mesta od Prešova) a Palackého (príjazd do mesta od Michaloviec aj Prešova).
Na parkovisku je priestor na odstavenie 15 autobusov, parkovanie nie je časovo obmedzené. V blízkosti parkoviska sú zastávky autobusovej mestskej hromadnej dopravy. Do pešej zóny – námestie Maratónu mieru a Hlavnú ulicu je peší prístup. Parkovisko sa bude rekonštruovať, aby sa vytvorili pohodlnejšie podmienky pre parkovanie, pribudne rampa, lavičky a sociálne zariadenie.

3. Tretia lokalita – Južná Trieda

Pre výstup cestujúcich z autobusov pri príjazde môže byť použitý úsek Južnej triedy medzi Domom techniky a Domom soc. služieb. Státie v tomto úseku je časovo obmedzené na 10 minút. Na tento úsek je možné pristavenie max. 5 autobusov. Po tomto čase musia autobusy opustiť Južnú triedu a zaparkovať na parkovisku pri Amfiteátri, alebo JUMBO centre.
Nástup pri odchode je možný aj z tohto miesta po pristavení autobusov na Južnú triedu.

Malinovského kasárne

Táto lokalita bude slúžiť ako záložné parkovisko v prípade požiadavky turistických sprievodcov. Vzhľadom na schátralý stav tohto areálu sa zatiaľ neodporúča jeho použitie.