Prejsť na obsah

Liga proti osteoporóze v Košiciach

V piatok, 24. októbra, prijal námestník primátora Košíc MUDr. Marek Vargovčák v priestoroch Historickej radnice predstaviteľov a spolupracovníkov organizácie Liga proti osteoporóze – Slovensko z Čiech, Rakúska a Maďarska. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti 10. výročia založenia prvej pacientskej organizácie so zameraním na osteoporózu a metabolické ochorenia skeletu v Košiciach a pri príležitosti otvorenia činnosti Ligy proti osteoporóze – Slovensko.

„Je pre mňa cťou stretnúť sa s ľuďmi, ktorí svoj život, alebo aspoň jeho časť, zasvätili pomoci iným. Zdravie je univerzálnou hodnotou našej civilizácie a predstavuje jednu z najdôležitejších oblastí jej vývoja. V istom zmysle je to moderný pojem, pretože hodnotu zdravia si dokázala v plnom význame tohto pojmu uvedomiť až moderná spoločnosť. A myslím, že naopak to platí dvojnásobne – podľa úrovne starostlivosti o zdravie obyvateľov a spoločnosti ako celku sa dá spoznať naozaj moderné spoločenstvo," povedal v príhovore námestník primátora MUDr. Marek Vargovčák a dodal: „V týchto dňoch začína na území nášho mesta pôsobiť združenie s celoslovenskou pôsobnosťou Liga proti osteoporóze – Slovensko. Je to dobrá a významná správa pre našu krajinu. Ale z môjho uhla pohľadu považujem za najcennejšie, že v Košiciach, žijú ľudia, ktorí svojím úsilím a nezdolnou energiou dokázali posunúť úroveň zdravotnej staroslivosti opäť dopredu." Námestník primátora mesta vysoko ocenil činnosť občianskeho združenia a najmä prínos prezidentky Asociácie proti osteoporóze MUDr. Judity Ondrejkovej: „Dovoľte mi, poďakovať sa Vám a prejaviť hlbokú úctu za to, že ste sa rozhodli obetovať svoju životnú energiu a svoje schopnosti v takej náročnej oblasti, ako je prevencia, diagnostika a liečba osteoporózy. Osobitne sa chcem poďakovať pani MUDr. Judite Ondrejkovej za všetko, čo v tejto oblasti už vykonala." Na záver stretnutia sa prítomní predstavitelia zahraničných organizácií Ligy proti osteoporóze podpísali do kroniky mesta.

V roku 1998 začalo v prvom Osteocentre na pôde Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach pracovať občianske združenie Asociácia proti osteoporóze, ktoré bolo v krátkom čase hodnotené ako najaktívnejšia organizácia v tejto oblasti na Slovensku. Výsledkom cieľavedomého desaťročného úsilia je, že v našom meste začala od 20. októbra pôsobiť Liga proti osteoporóze – Slovensko (LPOS). Sídli v priestoroch Centra pre pohybový aparát (CPPA) na Masiarskej ulici č.33.

V rámci Svetového dňa boja proti osteoporóze (Svetová zdravotnícka organizácia - WHO ho vyhlásila na 20. október) v CPPA zorganizovali Deň otvorených dverí zameraný na informovanie verejnosti o prevencii, diagnostike a liečbe metabolických ochorení skeletu, zvlášť osteoporózy. V závere minulého týždňa sa v Košiciach konal Medzinárodný ortopedický kongres, na ktorom Liga proti osteoporóze prezentovala svoje aktivity pred domácimi i zahraničnými odborníkmi. LPOS spolupracuje s národnými organizáciami Ligy proti osteoporóze v Čechách, Rakúsku, Maďarsku aj Poľsku.

foto: Marián Šangala