Prejsť na obsah

Letné Shakespearovské slávnosti na Hlavnej

Symbolicky mesiac po kalendárnej svätojánskej noci prichádzajú do Košíc po prvý krát Letné Shakespearovské slávnosti, ktoré sa uvedú rozprávkovou komédiou Sen noci svätojánskej. Hra sa už udomácnila na Bratislavskom hrade a tento krát ju uvidia v premiére aj Košičania.
Úpravy priestoru pódia pri Dolnej bráne sa začnú už v nedeľu 22. júla, keď sa postaví svetelná rampa a scéna projektovo riešená špeciálne pre priestor Hlavnej ulice. Zároveň sa v pripravených priestoroch Archeologického komplexu zložia aj kostýmy a zvuková aparatúra, čím sa podzemie Dolnej brány zmení na improvizované zákulisie so všetkým, čo si vyžaduje herecká príprava. Ešte v ten večer sa uskutoční priestorová skúška s hercami, zvukom a svetlom.
V pondelok 23. júla by sa o 20.00 hod. mali v otvorenom hľadisku začať usádzať prví hostia, pred ktorými sa polhodinu pred 9 slávnostne otvorí opona. Podobne aj v utorok a v stredu sa predstavenia začnú o 20.30 hod.
Sen noci svätojánskej je hra plná skvelo formulovaných dialógov, je o láske, o čaroch a o všetkom, čo v sebe skrýva aspoň niečo nepochopiteľné a magické. V réžii Ľuba Pauloviča sa v Košiciach predstavia slovenskí i českí herci – O. Vízner, S. Laurinová, T. Pauhofová, M. Sládečková, S. Král, P. Kadlečík, M. Ondrík, L. Gažiová, A. Vargová, K. Čálik, J. Švoňavský a mnohí ďalší.
Záštitu nad predstavením prevzal primátor Košíc Ing. F. Knapík.