Prejsť na obsah

Lásky hra osudná kráča k čitateľom

Patronát nad uvedením knižky prijal Ing. František Knapík, primátor mesta Košice, ktorý ju symbolicky pokrstil hrsťou trávy, spoločne s riaditeľkou českého centra Stanislavou Bartošovou.

Kniha tvorí tretí diel tatranského triptychu autora. Kým tematicky sú prvé dva diely kontinuálne jednotné, tretí diel je samostatný a zhodný je len región Vysokých Tatier. Čapkovský názov knihy má širší kontext, ako je len zhoda s divadelnou hrou bratov Čapkovcov. V rozmarnom príbehu protagonistu o zrode a zrade jednej lásky, následne aj návratu k zabudnutej milostnej epizóde, spájajú sa reminiscencie na F. Kafku, J. Wolkra a K. Čapka počas ich pobytu vo Vysokých Tatrách. Hoci návraty sú marginárne, česká stopa je v rôznych podobách výrazne prítomná.
Profesor František Černý z Karlovej Univerzity, ktorému je spolu s profesorom Janom Kopeckým kniha venovaná, v liste autorovi píše: „Napísali ste obraz ľudského hľadania, zbližovania i vzďaľovania, prebiehajúci v našom čase a v našom priestore – pod masívom Tatier. Človek sa tu akosi mimochodom dozvedá aj o premenách, ktoré priniesol na samom konci minulého storočia i u vás nový čas, s ktorými sa ľudia musia vyrovnávať. Predovšetkým však čitateľ vstupuje do intímnych vzťahov mladých ľudí, do lásky hry osudnej, ktoré sú krásne i bolestivé."
PhDr. Anton Kret, dlhoročný dramaturg činohry Slovenského národného divadla autorovi napísal: „O čomže to je? O neštandardnom človeku, pedagógovi a krásu si vážiacom estétovi, ktorý pričinením svojho zaujímavého rodinného podhubia, a tiež z vôle autorovej pôsobí v časoch našej mravnej dezorientovanosti relatívne čisto, vyhranene, víťazne. Ako u Jašíka a Mitanu zároveň. Od prvého sa odvíja charakter, od druhého príklon k motivickým extravaganciám. A od autora akoby prichádzal jas intímnych scén, väčšinou motivovaných hlbokým citom."
Autor komornej novely pripája odkaz, ktorý je v nej príbehovo, obrazne aj explicitne zakódovaný: Nezostávajte sami! Napokon je to aj biblický odkaz, „Beda človeku samotnému!"
Foto - Milan Kapusta