Prejsť na obsah

Kulturparkom sa niesla exotická čínština

Primátor Richard Raši a viceprimátorka Renáta Lenártová prijali v piatok v priestoroch Historickej radnice významného hosťa, veľvyslanca Čínskej ľudovej republiky v SR J. E. LIN Lina s manželkou. Veľvyslanec navštívil Košice pri príležitosti konania Festivalu čínskych filmov v Kulturparku.

Usporiadaniu festivalu predchádzalo júnové stretnutie charged affaires Veľvyslanectva ČLR v SR pána ZHOU Qian s viceprimátorkou Lenártovou, na ktorom sa dohodli na spolupráci. V predchádzajúcich rokoch Veľvyslanectvo ČĽR v SR v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom organizovalo Týždeň čínskeho filmu v Bratislave, tento rok rozšírili podujatie aj do Košíc. Festival organizuje Veľvyslanectvo ČĽR v SR spolu s organizáciou K13 a Slovenským filmovým ústavom.

Počas 4 večerov sa publikum v Kasárňach/Kulturparku zoznámilo s rôznymi filmovými titulmi z čínskej produkcie. Festival čínskych filmov sa začal v piatok a posledná klapka padne dnes. Festival, okrem čínskeho veľvyslanca otváral i primátor Richard Raši. „Som veľmi rád, že sa vďaka pripraveným filmom zoznámime s kultúrou a životom v tejto zemepisne vzdialenej, ale o to zaujímavejšej a mimoriadne krásnej krajine. Teší ma, že kultúrny zážitok môžeme spoločne prežívať v priestoroch Kulturparku. V modernom multifunkčnom kultúrnom centre, aké nemá na Slovensku obdobu. Projektu, ktorý otvoril Košice svetu a svet Košiciam. Aj tento festival je dôkazom toho, že Košice sú stále svetové a ja som presvedčený o tom, že také aj vždy budú," povedal na úvod primátor. Hneď po úvodných slovách sa premietala snímka Choďte preč pán Nádor!