Prejsť na obsah

Kultúrne leto v Košiciach

Mesto Košice v rámci projektu Kultúrne leto v Košiciach 2009 pripravilo počas nastávajúcich prázdnin pre Košičanov i návštevníkov mesta príťažlivé podujatia v rôznych žánroch. Miestom ich konania bude pódium pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici.

Staromestské kultúrne leto
Každý štvrtok v termíne od 4. júna do 27. augusta 2009 môžu Košičania stráviť príjemné chvíle oddychu pri speváckych, tanečných a hudobných vystúpeniach, ktoré pripravila Mestská časť Košice – Staré Mesto v spolupráci s mestom Košice.

Letné piatkové koncerty
Každý piatok v mesiacoch júl a august ponúka mesto Košice svojim obyvateľom i návštevníkom možnosť zabaviť sa pri populárnej a džezovej hudbe. Priestor na prezentáciu môžu využiť prednostne košické hudobné skupiny.

Kultúrne nedele v altánku Mestského parku
Mestská časť Košice – Staré Mesto v rámci Staromestského kultúrneho leta pripravuje pre návštevníkov a obyvateľov Košíc podujatia s názvom Kultúrne nedele v altánku Mestského parku, ktoré sa uskutočnia každú nedeľu v termíne od 5. júla do 30. augusta 2009. Tieto podujatia sú orientované najmä na dychovú hudbu a country.

Doprovod spievajúcej fontány
Okrem toho Mesto Košice plánuje na usporiadanie kultúrno-spoločenských podujatí využiť napr.aj priestranstvo pri spievajúcej fontáne pred Štátnym divadlom Košice, kde „tóny mora" doplnia operetné a komorné koncerty hudobných telies.

Letné shakespearovské slávnosti
V rámci kultúrneho leta sa v termíne od 20. do 22. júla 2009 na pódiu pri Dolnej bráne uskutočnia aj Letné shakespearovské slávnosti, ktoré v spolupráci s Mestom Košice organizuje spoločnosť JAY Production s.r.o. Bratislava. Ide o druhý ročník podujatia, v tomto roku organizátori festivalu ponúkajú hru Ako sa vám páči. Čarovnú komédiu Ako sa vám páči naštudoval skúsený divadelník EMIL HORVÁTH. Pod jeho vedením sa na javisku zišli špičkoví slovenskí a českí herci. Už kvôli nim stojí za to toto predstavenie vidieť. Inscenácia mala premiéru v roku 2006 v Bratislave. Na programe festivalu je už štvrtý rok a patrí k najžiadanejším. Hneď dve postavy - Staršieho vojvodu a jeho brata Frederika, ktorý svojho súrodenca poslal do vyhnanstva - hrá MARIÁN LABUDA. Ako zamilovaného Orlanda uvidíme tento rok po prvý krát sympatického Jana Teplého ml., ktorý sa na Slávnostiach uviedol už v obzvlášť úspešnom predstavení Hamlet. Rosalindu, jednu z najkrajších ženských postáv z pera W. Shakespeara, hrá SOŇA NORISOVÁ, jej sesternicu Céliu stvárnila Sonina sestra ZUZANA NORISOVÁ (v alternácii s Danicou Jurčovou). Rolu pesimistického Jacquesa si s gustom zahral MARTIN DEJDAR v alternácii s IVANOM ŘEZÁČOM. Orlandovho protivného brata hrá TOMÁŠ PAVELKA, v úlohe šaška uvidíme FRANTIŠKA VÝROSTKU.

„Jednou z najkrajších, hrou, nad ktorou vládne tajomná atmosféra Ardenského lesa a v ktorej ľúbostné šťastie víťazí nad nešťastím, je určite Ako sa vám páči. Už názov hry akoby naznačoval, že to bude čosi pre všetky zmysly. Všimnime si aj, ako ich postupne zapája do hry Rosalinda pri svojom očarúvaní publika v epilógu. A nielen v názve a v závere, ale v celej hre Shakespeare ustavične nabáda všetky svoje postavy, aby sa pokúšali nájsť alternatívnu reč pre nevyslovené. Autor hry sám je teda na tom rovnako ako ten jeho Orlando, ktorý – keď chce, aby sa jeho verše zapáčili – musí pomáhať svojim bezmocným slovám tak, že ich vyrýva do kôry stromov. Čiže ich zdivadelňuje. Čo sa nedostáva k ušiam, nech si vypočujú oči," hovorí o hre prekladateľ Ľubomír Feldek. Výťažok z predaja vstupeniek tejto vynikajúcej hry bude venovaný Nadácii PRO CASSOVIA.

WILLIAM SHAKESPEARE : AKO SA VÁM PÁČI
Réžia: Emil Horváth
Scéna: Miloš Pietor
Kostýmy: Ľudmila Várossová
Hudba: Michal Novinami
Choreografia: Juraj Letenay
Producent: Marián Zednikovič, Janka Zednikovičová
Vstupenky si môžete zakúpiť v Informačnom centre mesta Košice, Hlavná 59, Košice, kontakt: 055/ 625 88 88, e-mail: icmk@kosice.sk.
Vstupenky sú k zapúpeniu aj vs ieti www.tickeportal.sk


Program Kultúrneho leta v Košiciach počas mesiacov júl a august

Staromestské kultúrne leto 2009

2. 7. 2009 - Tennessy + country tance Smoky Dancers

9. 7. 2009 - Pink Floyd Revival Band alebo Pussy busters

16.7.2009 - Country skupina Montana a country tance Nashville

23.7. 2009 - Irish rose – hudobná skupina a írske tance – tanečná skupina Roonah

30.7.2009 - Divadlo Maškrta

6.8.2009 - Moment – country skupina

13.8.2009 - Csontos + Rotor (HU)

20.8.2009 - Hudobno-tanečný program obchodného centra Galéria

27.8. 2009 - The Big bang band Košice a mažoretky TWINGY


Leto na Kuzmányho sídlisku 2009

Miesto: pred obchodným centrom Tip-top
Čas: 17.00 hod.

30.6. 2009 - Divozel – folková skupina

14. 7. 2009 - Schyzofrén – rocková kapela zahrá hity známych skupín

28.7.2009 - Oregon – country skupina

11.8. 2009 - Montana – country skupina

25. 8. 2009 - Hasičská dychová hudba Košice