Prejsť na obsah

Kroky k zlepšeniu dopravnej situácie v Košiciach

Vedenie Dopravného podniku mesta Košice sa v záujme zlepšenia dopravnej situácie v meste stretlo včera so zástupcami jednotlivých mestských častí. Generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč informoval na pracovnom stretnutí starostov o aktuálnej situácii a o návrhoch, ktoré majú dopravnú situáciu v meste zlepšiť. „Po dôkladnej analýze porovnania vypravenosti spojov v mesiaci júl v predchádzajúcom roku a v tomto roku, nevypravenosť u jednotlivých trakcií rapídne vzrástla ešte pred zavedením linkového vedenia. Dôvodom je akútny nedostatok vodičov, ktorý sa od začiatku roka prehlboval a v mesiacoch júl a august, aj v súvislosti s dovolenkovým obdobím, dosiahol maximálnu hranicu. Vodiči nám odchádzajú najmä za vyššou mzdou do zahraničia, mnohí do Nórska. Od apríla sme zaznamenali aj vysoký nárast prípadov práceneschopnosti a celodenných ošetrení vodičov. V vyriešenia nepriaznivej situácie sme po rokovaní s Magistrátom mesta Košice zvýšili vodičom mzdy približne o 15 percent. Na základe záverov kolektívneho vyjednávania je garantovaný medziročný nárast miezd v rokoch 2009-2011 pre kategóriu vodič minimálne 10%. Z uvedeného vyplýva garantovaný nárast miezd vodičov MHD v roku 2011 oproti 1. marcu 2008 vo výške minimálne 45%. DPMK, a.s. ponúka aj ďalšie benefity, napr. v spolupráci s Magistrátom mesta Košice bude na základe stanovených kritérií poskytovať stabilizačné byty. Dňa 20. augusta bol spracovaný informačný list pre vodičov MHD a bol odovzdaný vodičom do služieb. Informovali sme ich v ňom o kolektívnom vyjednávaní a o prijatých opatreniach k stabilizácii vodičov. Verím, že tieto naše kroky povedú k stabilizácii dopravnej situácie,“ informoval Michal Tkáč starostov. Zástupcovia jednotlivých mestských častí diskutovali s vedením DPMK o konkrétnych problémoch pri výprave jednotlivých liniek. Vedenie DPMK a rada starostov sa následne na pracovnom stretnutí dohodli, že dopravný podnik bude od 10. októbra 2008 (do uvedeného termínu urobí analýzu pripomienok cestujúcich i starostov mestských častí) osobitne s každou mestskou časťou prerokovávať zapracovanie prípadných návrhov a zmien na vylepšenie dopravného linkového vedenia.

Stretnutie DPMK s dopravnou políciou
K riešeniu dopravnej situácie majú napomôcť aj kroky, ktoré vyplynuli zo včerajšieho stretnutia vedenia DPMK s Útvarom hlavného architekta, Správy Komunikácie Košíc, zástupcami mesta a dopravnej polície.
„Zmierneniu kritickej dopravnej situácie má od 6. októbra napomôcť aj presmerovanie liniek autobusov smerujúcich na Hlinkovú ulicu zo Sídliska Ťahanovce, v čase rannej špičky, cez Magnezitársku ulicu na výjazd pri zastávke Hypermarket Tesco. Situáciu bude monitorovať dopravná polícia. Ďalšie kritické miesto na Prešovskej a Sečovskej by sa malo čiastočne vyriešiť dokončením mimoúrovňovej križovatky, ktorej odovzdanie je predbežne naplánované na budúci mesiac,“ spresnil generálny riaditeľ DPMK. Zatiaľ čo v spomínaných častiach sa, podľa slov generálneho riaditeľa, situácia vyrieši, zhorší sa priepustnosť ulice Palackého. Dôvodom je zriadenie križovatky so svetelnou signalizáciou pri odbočke na autobusovú stanicu. Zvýšeniu priepustnosti tejto križovatky môže pomôcť úprava signálneho plánu svetelnej signalizácie na Slaneckej ceste pri HM Tesco. Na riešenie dopravnej situácie bola vytvorená pracovná skupina, ktorá pripraví zoznam kritických miest. Nové návrhy zhodnotí koncom októbra pri obhliadke daných lokalít priamo v teréne.