Prejsť na obsah

Krištáľová noc pred 70timi rokmi poznačila aj osudy Košičanov

V pondelok 10. novembra si Európa pripomenula temný deň svojej histórie. V tento deň uplynulo presne 70 rokov od chvíle, ktorá znamenala jednu z najhrôzostrašnejších kapitol v dejinách židovského národa. V priebehu jednej noci bolo v Nemecku vypálených 267 synagóg, vyrabovaných 7 500 židovských obchodov, zabitých 91 Židov a do koncentračného tábora v Dachau bolo v nasledujúcom období odvlečených 30tisíc občanov židovského pôvodu, zbavených nielen politických a občianskych práv, ale najmä základných ľudských práv. Ako spomienku na obete Krištáľovej noci a po nej nasledujúceho násilia prijal primátor mesta František Knapík v Historickej radnici obyvateľov Košíc, ktorí prežili hrôzy holokaustu.

„Každý z vás v sebe nosí veľký a silný osobný príbeh, ktorému musíme pozorne načúvať, ktorý by mal byť poučením i varovaním, nezabudnuteľným mementom. Musíme byť bdelí a proti zlu bojovať už v jeho zárodku," povedal primátor Košíc vo svojom prejave a dodal: „Niet pochýb, že humanistické ideály, na ktorých stojí európska civilizácia sa opierajú aj o židovské kultúrne dedičstvo. Je dôležité mať to na pamäti stále, pretože aj dnes, na prahu tretieho tisícročia pretrváva vo svete neznášanlivosť, rasizmus, antisemitizmus, násilie. Jeho prejavy sú rôzne, skryté i otvorené, nabádajú k ostražitosti, k ochrane slobody, ľudských práv, spravodlivosti a demokracie. Zlo nezmizlo, hoci má inú podobu. Vy ste sa stali jeho obeťami v časoch na ktoré svet, Európa ani Slovensko nesmú nikdy zabudnúť."

Podujatie sa konalo na podnet občianskeho združenia Ester z Košíc, ktoré je súčasťou medzinárodnej organizácie židovských žien ICJW. Za združenie Ester sa na spomienkovom stretnutí zúčastnila aj jeho prezidentka pani Marta Györiová. Za Asociáciu ukrývaných detí vystúpila  predsedníčka pani Miriam Gálová. Vo svojom príhovore pripomenula nielen pohnuté osudy Židov v Košiciach počas druhej svetovej vojny: „Volajú nás ukrývané deti, ale my už dávno nie sme deti. Z detí, ktoré odvliekli, neprežilo ani jedno. Na druhej strane boli tí, čo nám pomáhali, poskytli strechu nad hlavou, zásobovali nás jedlom. Nazvali sme ich záchrancovia." Na stretnutí sa zúčastnil aj košický rabín pán Yossi Steiner a predseda Židovkej náboženskej obce v Košiciach pán Pavol Sitár.

Vyvrcholením spomienkového stretnutia na obete holokaustu bol slávnostný zápis do kroniky mesta. Pod citát – Pamätať minulosť, žiť prítomnosť, veriť v budúcnosť (Abba Kovner) zapísali svoje mená všetci prítomní, ktorých zasiahli následky Krištáľovej noci.

V priebehu stretnutia zaznela židovská hudba v podaní klarinetistu Miroslava Filka a úryvky z knihy Deti holokaustu, ktoré prečítala Etela Matová.

foto: Marián Šangala