Prejsť na obsah

Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku

Už po ôsmy raz sa na Základnej škole, Staničná 13 v Košiciach konalo Krajské kolo Olympiády vo francúzskom jazyku.
V rámci 24. ročníka tejto súťaže sa tu zišlo 34 najlepších francúzštinárov zo základných a stredných škôl nielen z Košíc, ale z celého Košického kraja.

Súťaž otvorila riaditeľka ZŠ Staničná 13 v Košiciach, PaedDr. Eva Pillarová, ktorá vo svojom krátkom príhovore privítala všetkých zúčastnených, vyjadrila obdiv ku všetkým, pre ktorých je francúzsky jazyk viac ako len povinný predmet v škole a zapriala im nielen veľa šťastia, ale hlavne príjemne strávený deň vo „francúzskej“ spoločnosti.

Slova sa ujala aj námestníčka primátora mesta Košice, MUDr. Renáta Lenártová, ktorá sa už tradične zúčastňuje otvorenia tejto súťaže a netají, že francúzština je jej veľkou vášňou.

Do poroty zasadlo dvanásť porotcov z celého kraja, ktorí objektívne a spravodlivo hodnotili jazykové schopnosti a zručnosti súťažiacich, a to vo viacerých jazykových oblastiach: porozumenie hovoreného a písaného textu, gramatické cvičenia, slovná zásoba, tvorba vlastného písaného a ústneho prejavu.

Na celý priebeh súťaže dozerala predsedkyňa poroty KK OFJ, Mgr. Magdaléna Horáková, ktorá po ukončení súťaženia slávnostne odovzdala diplomy a ceny pre výhercov.

Súťažilo sa v piatich kategóriách: 1A, 1B (2. stupeň základných škôl a nižších ročníkov osemročných gymnázií) a 2A, 2B, 2C (stredné školy a vyššie ročníky osemročných gymnázií).

V kategórii 1A i 1B si cenu prevzali žiačky ZŠ, Staničná 13 v Košiciach: Ema Kačeňáková a Ema Martončíková.
V kategórii 2A obsadila prvé miesto Silvia Dobránska z Gymnázia, Poštová 9, Košice.
Kategóriu 2B vyhrala Gabriela Poliačiková z GMRŠ, Nám. L. Novomeského 4, Košice a
víťazom kategórie 2C sa stal Jozef Maruščák, taktiež z Gymnázia, Poštová 9 v Košiciach.

Víťazi všetkých kategórií KK OFJ postupujú na celoslovenské kolo súťaže OFJ, ktoré sa uskutnoční 15. apríla 2014 v Bratislave.



Spracovala: Mgr. V. Mikitová