Prejsť na obsah

Košický primátor pozval pred Valným zhromaždením všetkých akcionárov VVS na pracovné stretnutie


Východoslovenská vodárenská spoločnosť musí zostať v rukách miest a obcí. To bude hlavné motto pracovného stretnutia, na ktoré v pondelok 24. augusta 2020 o 13.00 hod. do zasadačky magistrátu mesta pozval košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) primátorov a starostov všetkých 767 obcí a miest, ktorí sú akcionármi VVS.
 
„Najvyšší kontrolný úrad vo svojej správe zdôraznil, že verejný záujem sa vo vodárenských spoločnostiach napĺňa v plnej miere iba vtedy, ak zostávajú v rukách miest a obcí. V uplynulých týždňoch sa žiaľ objavilo viacero informácií o tom, že niektoré obce plánujú previesť svoje akcie VVS na súkromných investorov To je prvý krok k tomu, aby VVS mohli ovládnuť isté podnikateľské skupiny. Vnímame to s veľkým znepokojením a chceme urobiť všetky možné kroky, aby sa tak nestalo. Z týchto dôvodov sme sa rozhodli pozvať zástupcov všetkých akcionárov, aby sme im odprezentovali zámery mesta Košice pri zabránení chystanej privatizácie VVS,“ uviedol primátor Polaček.
 
Poslanec Potocký: Mestá o obce si musia zachovať vplyv nad zabezpečením zásobovania obyvateľstva pitnou vodou

Snahu o zachovanie akcií VVS v rukách miest a obcí podporujú aj viacerí poslanci NR SR z východného Slovenska ako sú napr. Rastislav Jílek, Tomáš Šudík, Milan Potocký (všetci OĽaNO) a Miloš Svrček (Sme rodina). Tí sú takisto proti tomu, aby do vodární vstúpil súkromný investor, pre ktorého nebude prvoradý verejný záujem.
 
„Zásobovanie občanov pitnou vodou a prevádzka kanalizácií sú nepochybne základnými verejnoprospešnými službami. Preto si nad ich zabezpečovaním musia zachovať vplyv obce a mestá, ktoré sa zodpovedajú občanom, majú sledovať ich záujmy a na rozdiel od súkromných spoločností im nejde primárne o zisk,“ hovorí poslanec Potocký.

Ako na východisko snahy o zachovanie vodárenského sektora pod dohľadom verejnej správy odkazuje Milan Potocký na Ústavu SR, podľa ktorej vodu ako nerastné bohatstvo Slovenska republika chráni, zveľaďuje a využíva v prospech svojich občanov a nasledujúcich generácií.
 
Košice požiadali o zvolanie mimoriadneho Valného zhromaždenia VVS, ktoré sa uskutoční 2. septembra

Mesto Košice má 20,44-percentný akciový podiel vo VVS. Ako najväčší akcionár požiadalo Predstavenstvo VVS o zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia spoločnosti, ktorého jediným bodom bude opätovný návrh na zmenu Stanov VVS. Mimoriadne Valné zhromaždenie VVS sa uskutoční v stredu 2. septembra 2020 v Košiciach.
 
Najväčšími navrhovanými zmenami v Stanovách VVS sú podľa primátora obmedzenie prevoditeľnosti akcií na inú osobu ako súčasného akcionára VVS a zmeny spôsobu voľby členov štatutárnych orgánov, ktoré by boli vytvorené na základe regionálneho princípu so zástupcov deviatich územných obvodov.
 
Tí by mali možnosť dohliadať na výkon pôsobnosti predstavenstva, generálneho riaditeľa, rozhodovať o finančných a obchodných transakciách, o obchodnom a finančnom pláne, o prevode akcií, o prevodoch majetku, uzatváraní nájomných zmlúv ako aj o ďalších činnostiach súvisiacich s predmetom podnikania spoločnosti VVS.
 
Návrh mesta Košice obsahuje aj ustanovenia, ktorými sa zvýši transparentnosť procesov VVS, zlepší sa kontrola účelnosti hospodárenia s majetkom spoločnosti. Obsahuje aj menšie vylepšenia v prospech zachovania čo najlepšej informovanosti akcionárov VVS.
 
Primátor chce spájať všetkých akcionárov VVS, spolu by mohli zabrániť vstupu súkromných osôb do spoločnosti

Pri zmenách v obmedzení prevoditeľnosti akcií ide mestu Košice o to, aby akcionármi zostali mestá a obce, ktoré pri vzniku spoločnosti bezplatne nadobudli akcie spoločnosti. Primátor zdôrazňuje potrebu zachovania súčasnej štruktúry akcionárov VVS a zamedzenia vstupu súkromných špekulatívnych podnikateľských skupín.
 
„Keďže voda je pre život najcennejšia strategická komodita a jej hodnota bude rásť, považujeme za nevyhnutné zabezpečiť, aby akcionármi spoločnosti VVS boli naďalej výlučne obce a mestá a spoločnosť VVS. V tejto chvíli máme jedinú a poslednú možnosť zabrániť vstupu súkromných osôb do spoločnosti. Ak tak neurobíme, cesta späť neexistuje. V mene Mesta Košice chcem deklarovať záujem spájať všetkých akcionárov VVS a pri osobnom stretnutí Vám vysvetliť podrobnejšie dôvody zmeny súčasných stanov VVS. Som zároveň otvorený akýmkoľvek podnetom z Vašej strany,“ píše Polaček v závere listu akcionárom.