Prejsť na obsah

Košický primátor Polaček bude v stredu v Bratislave rokovať s podpredsedom vlády Rašim o EYOF

Spoločné stretnutie sa uskutoční aj na základe uznesenia Mestského zastupiteľstva v Košiciach, ktoré poverilo primátora mesta, aby najneskôr do 7. marca inicioval rokovania s premiérom Petrom Pellegrinim o navýšení financií na organizovanie podujatia. Ako je známe, vláda SR zatiaľ v liste podpísanom vicepremiérom Rašim na toto podujatie prisľúbila zo svojich zdrojov uvoľniť sumu 12 miliónov eur. Tento finančný obnos považuje vedenie mesta za nedostatočný, keďže celkové náklady na EYOF by sa mali pohybovať až na úrovni 100 miliónov eur. Ešte vyššiu sumu stála organizácia zatiaľ posledného Európskeho olympijského festivalu mládeže v lete 2017 v maďarskom Györi.

„Dnes predpoludním sme dostali informáciu z Úradu vlády, že sa v stredu ráno v Bratislave s nami stretne podpredseda vlády Richard Raši, ktorého o to požiadal premiér Peter Pellegrini. Toto gesto vnímame veľmi pozitívne a oceňujeme, že bol navrhnutý termín tesne pred stredajším rokovaním vlády a za vládu sa na ňom zúčastní človek, ktorý miluje Košice. Chceme spolu rozprávať o tom ako sa aj s pomocou vlády môžeme vyrovnať so všetkými rizikami a bariérami, ktoré organizácia takéhoto významného podujatia prináša. Veríme, že o výsledkoch nášho stretnutia bude môcť pán podpredseda hneď informovať členov vlády na jej zasadnutí. Snahou vedenia mesta aj naďalej zostáva, aby sa EYOF mohol uskutočniť v našom meste a pomohol Košice pozitívne zviditeľniť,“ uviedol primátor Jaroslav Polaček.

Mesto Košice plánuje uskutočniť Európsky olympijský festival mládeže aspoň na takej kvalitnej úrovni ako to bolo v roku 2017 v Györi, alebo ako sa to tento rok chystá v hlavnom meste Azerbajdžanu Baku. Kľúčom k tomu je však financovanie výstavby športovej infraštruktúry ako je výstavba nových športovísk, alebo aj rekonštrukcia Angels Arény či Hádzanárskej haly.  

„V Programovom vyhlásení vlády SR na roky 2016 – 2020 sa hovorí, že EYOF v Košiciach patrí medzi prioritné podujatia podporované vládou. Tá nám ponúkla 12 miliónov eur, no mesto Košice reálne potrebuje minimálne 30 miliónov eur na realizáciu projektov do infraštruktúry a ďalšie milióny na Národné tenisové centrum. Bez toho, aby v Košiciach bolo na dôstojnom mieste postavené NTC, si momentálne nevieme predstaviť ako by sa EYOF mohlo uskutočniť. Pôvodne sa síce uvažovalo, že na EYOF by malo stačiť  podstatne menej peňazí, avšak výrazne sa zmenili niektoré okolnosti. Nastal výpadok financií, ktoré mali byť pri výstavbe športovísk použité zo súkromných zdrojov. Je to tak napr. v prípade haly Cassosport, kde sa súkromný investor v zmluve s Mestom Košice zaviazal investovať 3 milióny eur do jej rekonštrukcie, no z týchto jeho plánov zišlo,“ vysvetľuje primátor.

V uplynulých dňoch sa hovorilo aj o tom, že predchádzajúce vedenie mesta sa pustilo do veľkých investícií v prípade EHMK, zatiaľ čo ich nasledovníci sa boja zorganizovať do EYOF. Podľa primátora Polačeka sa porovnávajú dva značne odlišné projekty. 

„Na prípravu EHMK bolo predsa len viac času. Okrem toho sa rekonštruovali najmä staršie budovy a nerealizovala sa výstavba nových, čo znamenalo menší nápor na vydávanie rôznych stavebných povolení a územných rozhodnutí. Veľmi dôležitý je aj finančný faktor. Pri celkových výdavkoch EHMK vlastné zdroje mesta predstavovali iba 15 percent (7,6 milióna eur) z celkovo takmer 51 miliónov eur investícií. Zvyšných takmer 43,5 milióna eur tvorili zdroje z eurofondov a štátneho rozpočtu. Ak by sme od vlády dostali len 12 miliónov eur, Mesto Košice by pri takomto pomere financovania muselo vyčleniť omnoho väčší finančný obnos. Skutočnosť je však taká, že mesto dokáže ufinancovať maximálne 10-12 miliónov eur za pomoci bankových úverov. Ak vláda ostane len pri svojom záväzku 12 miliónov eur a dofinancovaní NTC sumou 18 miliónov eur, museli by sme v rozpočtu mesta nájsť až 28 miliónov eur, čo je nereálne pre akúkoľvek stredoeurópsku samosprávu...“ 

Organizovanie EYOF zostáva pre Mesto prioritou, keďže po jeho skončení budú môcť obyvatelia okrem iného využívať nové a zrekonštruované športoviská. Podľa primátora preto stále hľadajú také možnosti a spoločné cesty k tomu, aby sa projekt Európskeho olympijského festivalu mládeže v Košiciach mohol úspešne zorganizovať.

Ak na stredajšom stretnutí dostaneme garancie, že vláda uvoľní Mestu Košice 30 miliónov eur na výdavky súvisiace s EYOF, ku ktorým v zmysle Memoranda garantovať poskytnutie 18 miliónov eur na výstavbu NTC a zároveň pre KSK dá nimi požadovaných 10 miliónov eur na výstavbu športovej infraštruktúry, okamžite začneme pracovať na organizácii EYOF. Takisto veríme, že vláda dodrží svoj záväzok, že na rekonštrukciu vysokoškolských internátov, kde budú bývať športovci, dostanú univerzity v meste 21 miliónov eur a Slovenský tenisový zväz nájde vo svojom rozpočte 6 miliónov eur na dofinancovanie NTC. Ak všetky tieto podmienky budú splnené, mesto urobí všetko pre čo najlepšiu organizáciu EYOF,“ dodal primátor.