Prejsť na obsah

Košický primátor chce po dvoch mesiacoch od premiéra konečne odpoveď, či vláda odpustí mestu 15,2-miliónový dlh z Rašiho éry

Mesto Košice nedostalo ani po dvoch mesiacoch žiadnu odpoveď od predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) na list zo začiatku decembra 2019. Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) premiéra vtedy vzhľadom na stav mestských financií požiadal, aby vláda odpustila mestu splácanie zostatku návratnej finančnej výpomoci vo výške 15,2 milióna eur. Predseda vlády nereagoval ani na následný list z decembra 2019 o stretnutie s košickým primátorom.

Po tom, čo po mesiaci neprišla na list premiérovi a ponuku o stretnutie žiadna odpoveď, odišiel primátor začiatkom januára priamo do Bratislavy na Úrad vlády, kde odovzdal ďalší list so žiadosťou o odpustenie ďalších splátok 15,2-miliónového dlhu.

Pozitívne reakcie od Košičanov, mlčanie od premiéra

Práve dnes uplynul odvtedy ďalší mesiac, počas ktorého sa obyvatelia mesta dočkali od premiéra len mlčania. Primátor mesta Jaroslav Polaček považuje takýto postoj od predsedu vlády za veľkú aroganciu a neúctu voči požiadavkám obyvateľom mesta.

„Na zverejnený list sme dostali od Košičanov viacero pozitívnych reakcií. Žiaľ od vlády vôbec žiadnu... Už nás nebaví počúvať výhovorky typu, že sa najprv premiér musí oboznámiť s obsahom nášho listu. Mrzí nás, že obyvatelia druhého najväčšieho mesta na Slovensku si od premiéra nezaslúži ani to, aby im odpovedal. To je veľká neúcta ku všetkým Košičanom. Podľa „odpovede“ premiéra to vyzerá ako keby metropola východu ani nebola na Slovensku, lebo sa na nás úplne vykašľal,“ tvrdí Jaroslav Polaček.  

Zodpovedná zmena?

Primátor sa pozastavil nad tým, že ani po dvoch mesiacoch nedal mestu nikto z Úrade vlády vedieť aká bude reakcia na túto žiadosť.

 „Chceme jasne vedieť ako sa k tomu premiér postaví. Trváme na tom, aby táto požiadavka bola zaradená aj na rokovanie vlády. Vláda už v minulosti odpustila splácanie 17,5-miliónového úveru Žiline a v závere minulého roka aj 10 miliónovú pôžičku Bratislave, ktorej navyše poskytla aj 14,6 milióna eur na investície. Len naša žiadosť opakovane zostáva bez akejkoľvek odpovede. V mene takmer 250 000 Košičanov sa pýtame, či toto je tá zodpovedná zmena, o ktorej premiér celý čas hovorí,“ skonštatoval.

Chronológia udalostí

5. december 2019 – Primátor mesta Košice poslal list premiérovi Petrovi Pellegrinimu, kde ho požiadal o odpustenie zostatku dlhu. Ten vznikol v roku 2014, keď vláda formou finančnej pôžičky poskytla mestu na čele s primátorom Richardom Rašim pôžičku 20 miliónov eur. 

Polaček argumentoval vyrovnávaním regionálnych rozdielov a pripomenul, že vláda rovnako postupovala v iných mestách. Ušetrené peniaze by zostali v Košiciach a išli by na investície do infraštruktúry alebo zhodnocovaniu majetku mesta, ktorý trápi obrovský investičný dlh.

9. december 2019 – Primátor požiadal premiéra o stretnutie s tým, že sa bude schvaľovať rozpočet mesta. Premiérovi navrhol, že sa prispôsobí jeho časovým možnostiam. Dal prísľub, že ak by vláda súhlasila s odpustením košického dlhu, mesto by zvážilo miernejšie zvýšenie daní pre obyvateľov. 

Polaček opäť zdôraznil, že ušetrené finančné prostriedky použili na rozvojové projekty v meste ako sú rekonštrukcie ciest, električkových tratí, budovanie nových cyklistických chodníkov a investície v oblasti dopravy, školstva, sociálnych služieb, športovej infraštruktúry alebo do zvýšenia kvality verejného osvetlenia.

7. január 2020 – Keďže aj po mesiaci zostal list premiérovi a ponuka o osobné stretnutie bez odpovede, primátor odovzdal na Úrade vlády ďalší list so žiadosťou o odpustenie zvyšných splátok pôžičky. Jej splácanie bolo nastavené tak, že sa splátky každý rok zvyšovali. Prvý rok (2016) sa za ňu platilo len 500 000, tento rok však už za ňu mesto musí zaplatiť 2 milióny eur a v roku 2025 to bude 3 milióny eur. Pripomenul, že ak by vláda mestu odpustila splácanie pôžičky po ich predchodcoch, znamenalo by to pre Košičanov veľkú úľavu. Tlačový odbor úradu vládu na to zareagoval, že premiér sa s listom najprv musí zoznámiť a potom naň bude reagovať.

8. január až 7. február 2020 – Predseda vlády SR Peter Pellegrini, ktorý podľa vlastných slov vo funkcii zastupuje všetkých občanov Slovenska, sa stále zoznamuje s listom...