Prejsť na obsah

Košický maratón prilákal takmer 12.000 pretekárov

Medzinárodný maratón mieru (MMM) v prvú októbrovú nedeľu prilákal do Košíc rekordný počet účastníkov. V rámci 93. ročníka sa na trať totiž vydalo takmer 12.000 pretekárov z 58 krajín sveta. Nádherné počasie a významný športový sviatok vylákali do ulíc aj množstvo Košičanov, ktorí sú známi tým, že sú nielen nadšení športovci, ale aj oddaní fanúšikovia športu. Aj tentoraz povzbudzovali naplno.

Podujatie prišili do metropoly východu podporiť aj čerstvý olympijský víťaz v chôdzi na 50 km Matej Tóth a dvojnásobná olympijská víťazka (2008, 2012) a bronzová z Ria, česká oštepárka Barbora Špotáková. 

Maratónsky oheň sa už tradične rozhorel v sobotu večer pri soche Maratónca, no tentoraz ho kolektívne zapálila sedmička osobností - primátor mesta Košice Richard Raši, riaditeľ MMM Branislav Koniar, šéf organizačného výboru MMM Štefan Daňo, prezident U. S. Steel Corporation Mario Longhi, prezident U.S. Steel Košice Scott D. Buckiso, olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth a víťaz MMM z roku 1976 Japonec Takeshi So, ktorého meno niesla i tohtoročná juniorská štafeta. Ešte predtým však všetkých prijal primátor mesta Košice spoločne s favoritmi MMM v reprezentačných priestoroch Historickej radnice. 

„Najstarší maratón v Európe sa znova môže popýšiť rekordnou účasťou aj v tomto roku a je to vďaka vám všetkým, či už organizátorom, športovcom alebo ľuďom, ktorí iným významným spôsobom prispeli a prispievajú k propagácii Medzinárodného maratónu mieru a Košíc doma, ale i vo svete. Som rád, že môžeme spoločne s vami zdieľať tieto pocity nadšenia a prispieť k chodu tak významného európskeho podujatia," konštatoval košický primátor Richard Raši. 

Víťazom 93. ročníka MMM sa stal časom 2:08:57 h Keňan David Kiyeng. Na ôsmom mieste dobehol najrýchlejší zo Slovákov Jozef Urban, ktorý si časom 2:22:16 utvoril svoj nový osobák. Medzi ženami dominovala Etiópčanka Chaltu Wakaová (2:32:20), štvrtá dobehla slovenská bežkyňa Zuzana Korotvičková (2:58:28).