Prejsť na obsah

Košický Dóm sa rozsvieti na červeno

Hemofíliou trpí vo svete 1 z 1.000 ľudí. Na Slovensku je to približne 589 hemofilikov, z toho 135 detí. Každý rok 17. apríla si celý svet rozsvietením červených svetiel pripomína všetkých pacientov bojujúcich s týmto závažným vrodeným krvácavým ochorením. 

Svetová hemofilická federácia (WHF) vyhlásila v roku 1989 17. apríl za Svetový deň hemofílie. Stalo sa tak na počesť zakladateľa WHF, Franka Schnabela, ale hlavnou myšlienkou je snaha zlepšiť globálnu starostlivosť o ľudí s hemofíliou. Táto myšlienka sa veľmi rýchlo rozšírila a dnes si už Svetový deň hemofílie každoročne pripomína 117 krajín. 

Hemofília je vrodená krvácavá choroba, ktorá spôsobuje, že si organizmus hemofilika nedokáže v dostatočnom množstve vytvárať bielkovinu, ktorá zabezpečuje zrážanie krvi. Tejto chorobe sa hovorí aj „kráľovská choroba". 17. apríl je určený na zvýšenie povedomia o tomto ochorení a na zlepšenie kvality života ľudí s hemofíliou po celom svete. Poskytuje príležitosť informovať celú verejnosť o tomto závažnom ochorení, poukazovať o problémoch pacientov a ich rodinných príslušníkov.

WHF sa posledné roky snaží zvýšiť povedomie a informovanosť o vrodených krvácavých ochoreniach rozsvietením červených svetiel v domácnostiach a osvetlením významných budov a monumentov na červeno. Slovenské hemofilické združenie sa chce pripojiť ku iniciatíve WFH a rozšíriť okruh monumentov, ktoré budú vysvietené na červeno k Svetovému dňu hemofílie aj na Slovensku.

Do celosvetovej výzvy sa zapojili i Košice a v dňoch zo 16. apríla 2016 na 17. apríla 2016 a zo 17. apríla 2016 na 18. apríla 2016 bude v metropole východného Slovenska vysvietený na červeno „Dóm svätej Alžbety".

Pripojiť sa k iniciatíve WFH a SHZ môžu aj jednotliví občania Slovenskej republiky. Rozsvieťte v tento deň červené svetla na znak podpory pacientov s nevyliečiteľným vrodeným krvácavým ochorením.