Prejsť na obsah

Košickou detskou historickou železnicou sa odvezieme už tento piatok

Tradičné slávnostné otvorenie sezóny Košickej detskej historickej železnice 1. mája sa v tomto roku nekonalo z dôvodu opatrení v súvislosti s novým koronavírusom, náhradným termínom preto bude 8. máj. Primátor slávnostne prestrihne pásku pred vláčikom o 8:30 hod., a vedľa lokomotívy vztýčia členovia folkórnej skupiny Pristaše tradičný máj. Otvorenie železničky sa však bude musieť zaobísť bez tradičného westernového prepadu vlaku, ale aj bez sprievodného programu. 

Prevádzka Detskej železnice v tejto sezóne bola dlho ohrozená. Primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý) po stretnutí s jej šéfom Ľubomírom Lehotským zaslal v utorok 21. apríla list hlavnému hygienikovi SR. Keďže v zmysle Zákona o doprave a dráhach boli rôzne interpretácie bezpečnostných a hygienických nariadení, ktoré neumožňovali jej prevádzku, požiadal ho o usmernenie, za akých podmienok je možné, aby začala fungovať pre verejnosť. Zároveň predstavitelia Únií miest na základe jeho návrhu mali predniesť požiadavku na začatie prevádzky Detskej železnice aj počas rokovania Ústredného krízového štábu.  Súčasťou týchto požiadaviek bolo aj trinásť argumentov, ktoré hovorili o bezpečnosti, podmienkach a riziku šírenia nového koronavírusu, ktoré nie je vyššie ako je v iných bežných prostriedkoch hromadnej dopravy. 

"Som veľmi rád, že aj vďaka aktivitám, ktoré som v tejto oblasti vyvinul ako primátor mesta smerom k hlavnému hygienikovi SR a Ústrednému krízovému štábu, bude možné túto jedinečnú atrakciu 8. mája opätovne spustiť. Ako väčšina Košičanov som aj ja už od svojich mladých čias dlhoročný fanúšik a pravidelný cestujúci na Detskej železnici. Teší ma, že aj vďaka finančnému príspevku mesta Košice sa zatraktívni prostredie jej domovskej stanice v Čermeli. Zároveň sa začína aj s ďalšou fázou výstavby cyklochodníka v Čermeľskom údolí. Našim cieľom je, aby okolo trate Detskej železnice viedol kvalitný cyklochodník až na Alpínku," uviedol Jaroslav Polaček.  

Pre všetkých budú platiť prísne hygienické opatrenia 

Predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice Ľubomír Lehotský vyzval všetkých cestujúcich na zodpovedný prístup a dodržiavanie pravidiel. Pripomenul, že pred vstupom do vagónov vyzvú každého na umytie rúk dezinfekčným prípravkom, nevyhnutnosťou bude rúško alebo iné prekrytie horných dýchacích ciest. Návštevníci budú musieť dodržať aj min. dvojmetrové rozostupy a budú musieť akceptovať aj opatrenia regulácie počtu cestujúcich vo vagónoch. Verejnosti tiež odporúčajú kúpiť si cestovný lístok vopred, prostredníctvom stránky www.detskazeleznica.sk.

„Tak, ako si ľudia nedokážu predstaviť Košice bez detskej železničky, ani my - železniční nadšenci - nedokážeme žiť a prežiť bez našich návštevníkov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodli podporiť železničku zakúpením cestovného lístka, alebo online návštevou, prípadne iným darom. Spolupatričnosť s nami môžu vyjadriť aj zakúpením rúška s výročným logom 65-ročnej železnice. Zároveň spúšťame jesenný predpredaj lístkov za polovičné ceny, pomocou ktorých rovnako podporíte činnosť detskej železnice.“ 

Obsadenosť jednotlivých vlakov bude regulovaná  

Prevádzkovatelia železničky sa tešia na cestujúcich a trúfajú si zvládnuť aj väčší nápor. Apelujú na bezpečnosť a  odporúčajú zakúpiť si lístok na konkrétnu jazdu prostredníctvom on-line predaja. 

„V prípade mimoriadneho záujmu verejnosti sme pripravení vypraviť aj posilové vlaky tak, aby neboli vagóny preplnené. Upozorňujeme tiež na dvojmetrové odstupy  pred pokladňou a prosíme o ich rešpektovanie. Ak by došlo k preplneniu stanice, areály železničky budeme priebežne uzatvárať,“ upozorňuje Lehotský.

Odchody zo stanice Čermeľ sú naplánované počas celého víkendu podľa cestovného poriadku o 8:45, 10:30, 12:15, 14:15, 16:00 a 17:30 hod. Vzhľadom na to, že deti trávia čas doma so svojimi rodičmi, mimoriadne bude železnička premávať aj počas týždňa, vždy v utorok a vo štvrtok. 

„Pripravili sme jazdy o 10:30 pre škôlkarov a 14:15 pre žiakov s rodičmi. Samozrejme, ak deti nebudú mať vyučovanie online, môžu prísť aj skôr,“ pozýva Lehotský s tým, že ak bude záujem pretrvávať, s blížiacim sa letom uvažujú, že vláčiky budú premávať denne. Jedinou podmienkou pre vypravenie mimoriadneho vlaku bude minimálne 12 platiacich cestujúcich. 

Železničku podporíte kúpou o polovicu lacnejších jesenných lístkov

Výpadok príjmov a obmedzenie prevádzky núti železničných nadšencov k rôznym opatreniam, mnohé z nich môžu byť pre verejnosť zaujímavé. Od 8. mája spúšťajú predpredaj jesenných lístkov, ktoré budú oproti cenníkovým cenám o polovicu lacnejšie. Zakúpením takéhoto lístka návštevníci môžu vyjadriť nielen dôveru, ale aj podporiť železničku v ťažkom období. Jesenné lístky budú platiť na novembrové jazdy. Solidaritu so železničkou môžu cestujúci vyjadriť aj kúpou elegantného rúška s logom detskej železnice, ktorá si v tomto roku pripomína 65 rokov od svojho vzniku.

Kvôli koronavírusu museli preložiť aj nábor mladých železničiarov.  Všetkých záujemcov vo veku od 9 – 25 rokov preto prevádzkovatelia železnice prosia, aby sa prihlásili už vopred elektronicky prostredníctvom e-mailu: kancelaria.dzk@gmail.com. Následne bude s nimi dohodnuté pozvanie na samotný nábor mladých železničiarov, ktorý sa uskutoční v sobotu 30. mája o 10:30 v priestoroch nástupnej stanice v Čermeli. Podrobnosti o nábore sú uverejnené na web stránke občianskeho združenia.