Prejsť na obsah

Košickí motoristi sa dočkajú vynovených ciest za takmer 6 miliónov eur

Tento utorok sa začína so súvislými opravami štyroch ciest a priľahlých chodníkov v našom meste v rámci prác na III. etape projektu Rekonštrukcia komunikácií v meste Košice. Tie za cenu 5,65 milióna eur (všetky sumy sú bez DPH) v nasledujúcich troch mesiacoch realizuje spoločnosť košická Eurovia, ktorá uspela vo verejnom obstarávaní. Jej zamestnanci a subdodávatelia začnú v utorok predpoludním so súvislými opravami na Mliečnej ulici v Košickej Novej Vsi, druhý augustový týždeň nastúpia aj na Jantárovú ulici a Watsonovou ulicu a následne aj na Tolstého ulici.
 
Opravované úseky ciest sa určili na základe ich stavebnotechnického stavu, obhliadok a posúdenia zástupcov magistrátu mesta Košice v spolupráci s mestskými časťami. Celkovo sa uskutočnia súvislé opravy na 3,7 km ciest, zrekonštruujú niektoré autobusové zastávky a k tomu sa vynoví aj parkovisko pri Botanickej záhrade. Mesto bude práce financovať z dodávateľského úveru, ktorého splatnosť je 10 rokov. So splácaním sa začne v januári budúceho roka, posledná splátka odíde v decembri 2034.

Primátor Polaček: Skvalitňujeme dopravu v meste a znižujeme investičný dlh

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) pripomenul, že mnohé chodníky a cesty v meste sa kvôli nedostatočným investíciám z minulosti nachádzajú v nevyhovujúcom stave. Zdôraznil, že za uplynulých 5 rokov bolo opravených 40 kilometrov chodníkov a takisto aj takmer 40 km cestných komunikácií. Obyvatelia mesta podľa neho kvitujú, že počas letných prázdnin sme vo viacerých mestských častiach začalo aj s veľkými opravami chodníkov a schodísk alebo menšími rekonštrukciami chodníkov v areáloch materských škôl.

„Som rád, že v skvalitňovaní dopravnej infraštruktúry v meste môžeme pokračovať aj naďalej. Najbližšie tri mesiace nás čakajú súvislé opravy ciest na Jantárovej, Watsonovej, Mliečnej a Tolstého ulici, ktorých stav spolu s motoristami už dlhšiu dobu nepovažujeme za uspokojivý. Sme si vedomí, že celkový investičný dlh na cestných komunikáciách v meste je v stovkách miliónov eur. Situácia sa aj vďaka týmto investíciám postupne zlepšuje. Máme pripravené aj ďalšie projekty na súvislé opravy a rekonštrukcie ďalších ciest a chodníkov. Verím, že už onedlho budeme môcť Košičanov potešiť ďalšími takýmito pozitívnymi správami.“

Cestári začnú v Košickej Novej Vsi, potom sa presunú do širšieho centra

Cestárov uvidia najskôr obyvatelia Košickej Novej Vsi. Súvislá oprava takmer 900-metrovej Mliečnej ulice začína v utorok 30. júla a potrvá do konca augusta. Počas rekonštrukcie bude ulica zjednosmernená v smere od cintorína do kruhovej križovatky. Autobusové zastávky zostanú na pôvodnom mieste. V čase frézovania a asfaltovania danej zastávky budú posunuté zhruba o 20 metrov ďalej.

Budúci pondelok sa začína aj prvá časť súvislej opravy Jantárovej ulice na úseku dlhom takmer 1700 metrov. Motoristi sa musia pripraviť na to, že kvôli stavebným prácam nebude možné na Jantárovú odbočiť z Južnej triedy. Takisto dôjde aj k rekonštrukcii autobusových zastávok, ktoré cestujúci nebude môcť využívať. Rovnako 5. augusta dôjde aj k rekonštrukcii časti Watsonovej od križovatky s Komenského po odbočku na Mánesovu ulicu. Aj v tomto prípade budú stavebné práce rozdelené na dve etapy.

Tolstého opravia a časť aj zjednosmernia

Okrem toho sa zrekonštruuje aj autobusová zastávka Botanická záhrada pri Štadióne TU. Túto zastávku, rovnako ako už predtým zrekonštruovanú zastávku Okresný úrad v smere k Amfiteátru nebude môcť cestujúca verejnosť najbližšie tri mesiace môcť využívať. Zároveň dôjde aj k rekonštrukcii parkoviska na Mánesovej ulici pri Botanickej záhrade.
 
Od druhej polovice augusta obsadia cestári aj celú Tolstého ulicu od križovatky s ulicou Slovenskej jednoty po odbočku na čerstvo zjednosmernenú ulica Obrancov mieru v dĺžke 550 metrov. Počas dvoch mesiacov trvajúcich stavebných prác bude Tolstého zjednosmernená v smere od Ulice Obrancov mieru po križovatky pri NBS (Slovenskej jednoty). Po skončení súvislej opravy dôjde k trvalému zjednosmerneniu časti Tolstého ulice, kde bude zakázané odbočiť v smere od ZŠ Tomášikova doprava ku križovatke s ulicou Obrancov mieru.

Pôjde o tretiu etapu súvislých opráv
 
V Košiciach sa v uplynulých rokoch uskutočnili dve etapy súvislých opráv chodníkov a ciest. V rámci úvodnej etapy trvajúcej od konca mája do záveru septembra 2021 sa za 4,56 milióna eur zrekonštruovala celá Trieda KVP, Jaltská, Lomonosovova, Pražská ulica a časť Čermeľskej cesty v okolí Štadióna Lokomotívy vrátane všetkých priľahlých chodníkov v celkovej dĺžke 5,5 km. V druhej etape sa v roku 2022 realizovali súvislé opravy v dĺžke takmer 7 kilometrov na ôsmich uliciach: Krosnianska, Hronská, Masarykova, Turgenevova, Obrancov mieru, Petzvalova, Magnezitárska a Americká trieda za 3,15 milióna eur.