Prejsť na obsah

Košické Vianoce 2008 v plnom prúde (aktualizované)

aktualizované

V piatok, 5. decembra podvečer, presne o 17tej hodine sa na pódiu pri Immaculate začal program, ktorý oficiálne otvoril podujatie Košické Vianoce 2008. Aj napriek nepriazni počasia sa Hlavná ulica zaplnila stovkami zvedavcov, ktorým nevadil ani vytrvalý, hoci mierny dážď. Program na pódiu sa začal tanečným vystúpením v modernom duchu a po ňom pozval moderátor na krátky rozhovor primátora Košíc Ing. Františka Knapíka s manželkou a pána Georgea F. Babcokea prezidenta spoločnosti US Steel Košice s manželkou. Obaja prominenti zdôraznili význam vianočných sviatkov a hodnôt, ktoré symbolizujú. Manželky oboch predstaviteľov, pani Marta a pani Cathy, potom za asistencie Mikuláša symbolicky zažali vianočný strom a spolu s ním aj celú vianočnú výzdobu na hlavnej ulici. Primátor a prezident US Steel Košice sa potom odobrali do jedného zo stánkov na Hlavnej ulici, kde podávali primátorský punč. Na pódiu s tromi veľkoplošnými obrazovkami počas večera vystúpilo viacero spevákov a hudobníkov, tanečných slupín a zabávačov. Druhým moderátorom večera bol Bruno Ciberej.

Program Košických Vianoc bude pokračovať aj počas nasledujúcich dní. V tomto roku je viac zameraný na kultúru národnostných menšín, ale svoje miesto v ňom majú aj folklórne súbory, detské vystúpenia a hudobné produkcie.

text zverejnený 5.12.2008


Mesto Košice pripravilo vianočný program na Hlavnej ulici už po 14 krát. Košické Vianoce 2008 sa začnú slávnostným rozsvietením vianočného stromčeka, ktorý stojí pri Immaculate. Zažne ho symbolicky primátor Košíc František Knapík 5. decembra o 17.00 hod. „ Rozsvietenie stromčeka je spojené s Mikulášskou klauniádou, v ktorej vystúpia Dominika Mirgová, Tomáš Krak, tanečné skupiny UnoStar, Unoteens a Hviezdička z Košíc, klaun Adrián, Mikuláš a ďalší. Pre deti, ktoré prídu na klauniádu prezlečené za klaunov, máme prichystané prekvapenie. Program tohtoročných Košických Vianoc potrvá do 23. decembra. Od dnešného dňa bude pri Immaculate umiestnený aj Betlehem. Pre mesto Košice ho vyrobil v roku 2007 drevorezbár Štefan Récky," povedala vedúca Oddelenia kultúry na magistráte Gabriela Szabová. Tohtoročný vianočný stromček je smrek, ktorý priviezli z obce Kojšov. Má 28 metrov, rástol 45 rokov a pri kmeni má hrúbku približne 42 centimetrov. Počas sviatkov na ňom bude žiariť až 1000 žiaroviek. Ostatná vianočná výzdoba sa osadzuje najmä na uliciach tvoriacich tzv. zlatý kríž, teda na Hlavnej, Alžbetinej a Mlynskej ulici. Čiastočne budú vyzdobené aj menšie spojovacie uličky vedúce z Hlavnej. Bude použitá štandardná výzdoba ako každý rok.

Primátorsky punč

Súčasťou Košických Vianoc sú už tradične vianočné trhy, ktoré budú na Hlavnej ulici v termíne od 5. do 23. decembra 2008 a predaj Primátorského punču v rovnakom termíne. Podľa slov Gabriely Szabovej tohtoročný primátorsky punč bude vyrobený podľa minuloročnej receptúry. Predaj zaháji primátor mesta pár minút po 17-tej hodine – po oficiálnom otvorení Košických Vianoc 2008. Od 6. decembra sa bude punč predávať v čase od 14.00 do 19.00 hod. a počas programov od 17.00 hod. budú punč ponúkať osobnosti mesta. Výťažok z primátorského punču poputuje klientom Východoslovenského onkologického ústavu, a.s a Detskému klubu zdravotne postihnutých detí a mládeže v Košiciach.

Charitatívny koncert „Otvor svoje srdce"

„V čase Vianoc sa snažíme byť milší, lepší k iným, snažíme sa viac vnímať ich potreby. Tieto ľudské postoje a konania pretavil organizátor Košických Vianoc Mesto Košice aj do tohtoročného motta podujatia - Otvor svoje srdce. Motto súvisí s názvom charitatívneho koncertu, ktorým Košické Vianoce vyvrcholia. Uskutoční sa 21. decembra a vystúpia na ňom Cigánski diabli s orchestrom a sólistami Štátneho divadla Košice. Priebeh koncertu budú môcť diváci sledovať v priamom prenose aj na veľkoplošnom projekčnom plátne pred Immaculatou," doplnila Gabriela Szabová. Názov charitatívneho podujatia je zároveň názvom verejnej zbierky „Otvor svoje srdce", ktorú počas predvianočných dní organizuje Arcidiecézna charita Košice už po ôsmykrát v uliciach Košického a Prešovského kraja. Výťažok zo zbierky aj koncertu je určený pre matky a ich deti z Krízového centra, seniorom v domovoch pokojnej staroby, chorým v hospici, bezdomovcom, mladým ľuďom, ktorí opúšťajú detské domovy, ľuďom z rómskych komunitných centier. Podstatná časť programu Košických Vianoc je zameraná na kultúru národnostných menšín, žijúcich v našom meste a zapoja sa doň výrazným podielom aj jednotlivé mestské časti.

Tvorivé dielne pre deti

Mesto Košice myslelo pri zostavovaní programu aj na najmenších. Vo vyhradenom altánku budú môcť od 6. do 23. decembra od 16.30 do 18.30 hod. vyrábať pozdravy, drobné darčeky, rôzne predmety, spojené so zimou a Vianocami. Ponúkame im možnosť naučiť sa maľovať na sklo, pracovať s textilom, vytvárať koláže a podobne. Okrem toho sa uskutočnia autogramiády a prezentácie kníh spisovateliek Jany Mičuchovej Rozprávky o Katke - 10. decembra a Gabriely Futovej Zmätené dvojičky zo slepej uličky -12. decembra.

„Víťazný film" EHMK

V programe Košických Vianoc bude po prvýkrát predstavený film, ktorým sa prezentoval projektový tím Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) Košice 2013 v septembri v Bratislave, počas záverečného výberového kola súťaže o tento prestížny titul. „Prezentačný film z autorskej dielne dokumentaristu Paľa Pekarčíka sme oproti pôvodnej verzii (40 minút) skrátili na polovicu. Vynechali sme prostrednú časť, ktorá bola vyhradená na priamu prezentáciu členov tímu pred hodnotiacou komisiou. Film uvedieme krátko pred oficiálnym začiatkom piatkového programu na veľkoplošných obrazovkách pri Immaculate. Všetkých srdečne pozývame na prvú verejnú premiéru tohto zaujímavého filmu, v ktorom Košice predstavíme trochu inak," povedala Zuzana Lehotská z tímu Košice 2013.

Financovanie Košických Vianoc

Mesto Košice vyčlenilo z rozpočtu na tohtoročné Košické Vianoce 1,5 mil. korún. „Je to v intenciách minuloročného rozpočtu. Z rozpočtu sa hradia aj náklady za realizáciu a odber elektrickej energie za celú mestskú vianočnú výzdobu, technické zabezpečenie pódia so zastrešením, ozvučenie, osvetlenie, prenosné elektrické rozvodové skrine, mestský rozhlas, kultúrne programy, prenájom priestorov na programy v Historickej radnici, prenájom šatní, náklady na výrobu primátorského punču, čistenie, zdravotná služba, bezpečnostné opatrenia a pod. Bezpečnostné opatrenia sú riešené v spolupráci s Mestskou políciou Košice a Okresným riaditeľstvom policajného zboru SR v Košiciach (ORPZ SR)," dodala vedúca oddelenia kultúry.