Prejsť na obsah

Košické slávnosti vína sa vracajú

Košice boli kedysi mestom, ktoré vínu hodovalo od pestovania viniča až po samotné vinobranie. Kopce okolo dnešného centra boli posiate vinicami, a hoci z tých sa nezachovalo nič, Košičania neprestali tento nápoj obľubovať doteraz. Dôkazom toho sú aj Košické slávnosti vína, ktoré sa od 8. do 10. septembra 2016 dočkajú svojho 10. ročníka.

Už tradične privedú Košické slávnosti vína do metropoly východu vinárov zo Slovenska i zo zahraničia, ktorí ponúknu to najlepšie, čo sa v ich vinohradoch za uplynulé roky urodilo. Chýbať nebudú ani vystavovatelia, ktorí prispejú delikatesami ako stvorenými na konzumáciu pri poháriku vínka – či už olivami, paštétou alebo syrmi. Nezabudne sa ani na najmenších – v Katovej bašte sa budú piecť palacinky s domácim džemom a v Dolnej bráne štrúdle. Dovedna tak sa predstaví vyše 40 spoločností, ktoré spája láska k dobrému vínu a skvelej nálade. O tú sa postará aj nabitý program, ktorý obohatí účastníkom čas strávený pri ochutnávkach. ‚Vychytávkami' tohto ročníka budú Lisovanie hrozna a Ohňová šou pri Dolnej bráne. Do Katovej bašty prinesú zábavu hudobné skupiny a DJ-i. Nebude chýbať ani Súťaž o víno mesta Košice, novinkou však bude možnosť všetky súťažné vína ochutnať v pivnici Citadela Wine, kde budú až do soboty večera uložené. Zaistená bude aj kyvadlová doprava, ktorá bude premávať v 10-minútových intervaloch medzi Katovou baštou a Citadelou, aby umožnila záujemcom vybrať si ich „naj" víno.

Hoci sa budú slávnosti konať na dvoch odlišných miestach, ich brány sa pre verejnosť otvoria a zatvoria rovnako – vo štvrtok a piatok od 16:00 do 22:00 a v sobotu od 14:00 do 22:00.

Vstupné na podujatie bude 5, 50 €. V tejto cene je zahrnutý pamätný sklenený vínový pohár, ktorý bude zároveň aj vstupenkou do Katovej bašty, Dolnej brány i Citadely, a konzumné v hodnote 3 €. Oficiálnym platidlom festivalu budú žetóny v dvoch hodnotách – 0,50 € a 1 €. Bude možné zameniť si ich v žetónbankách rozmiestnených na oboch miestach.

Na zdravie!