Prejsť na obsah

Košické NTC odnes slúži tenistom a bedmintonistom

Košické Národné tréningové centrum (NTC) pre tenis a bedminton slúži oddnes verejnosti. Jeho výstavba trvala od júna 2022 do apríla 2024. Celkové investičné náklady predstavovali 17 miliónov eur bez DPH, pričom stavebné práce vyšli na 15,3 milióna eur bez DPH.

Na financovaní sa so 60 percentami podieľa ministerstvo financií SR a po 20 percent akcionári spoločnosti NTC Košice: Slovenský tenisový zväz (51%) a mesto Košice (49%). Mesto financovalo výstavbu vkladmi do základného imania spoločnosti v rokoch 2021 - 2024 v celkovej sume 2,94 milióna eur.

Miloš Mečíř: Namiesto zarastenej lúky tu máme nádherné športovisko

Prezident Slovenského tenisového zväzu (STZ) a olympijský víťaz v dvojhre zo Soulu v roku 1988 Miloš Mečíř si počas slávnostného otvorenia zaspomínal ako ešte pred pár rokmi stál na tomto mieste.

„Predtým tu bola otvorená zarastená lúka a ani som si nevedel predstaviť ako by to mohlo vyzerať. A ešte ani pred mesiacom to ani zďaleka nevyzeralo tak pekne. Je to neskutočné, ako rýchlo a fantasticky sa NTC podarilo vybudovať. Je to nádherné stavba, kde bude dostatok priestoru na športové aktivity. Verím, že mládež bude mať záujem a aj verejnosť to bude chcieť využívať v plnom rozsahu.“

Východ Slovenska bol z pohľadu reprezentácie vždy zásobárňou talentov. Mečíř pripomenul, že odtiaľ pochádzajú naši známi daviscupoví reprezentanti Lukáš Klein a Alex Molčan a medzi dievčatami je to teraz najmä Anna Karolína Schmiedlová alebo Viktória Hrunčáková.

„Myslím si, že je dôležité vytvoriť priestor pre deti a mládež. Záujem a tenisová tradícia tu vždy boli a my sa budeme snažiť v tom pokračovať. Každý, kto tu príde, bude mať výborný zážitok z toho ako sa tu dá zašportovať,“ pochvaľoval si.

Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili aj mladé nádeje z košického tenisového klubu Mladosť. V NTC budú počas tréningov, či zápasov naplno zarezávať aj oni. Denne by sa tam malo vystriedať 300-500 osôb. Zhruba do 16.00 hod. sa tam bude pripravovať mládež, ktorú vo večerných hodinách vystrieda verejnosť.

Návštevníci budú mať k dispozícii 85 parkovacích miest

NTC je výsledkom kompromisu medzi mestom, STZ a obyvateľmi priľahlého okolia, ktorý nastal po zmene vedenia mesta v roku 2019. Dôvodom premeny z tenisového na tréningové centrum bola skutočnosť, že pôvodný projekt bol vo viacerých jeho častiach v rozpore s Územným plánom mesta.

Aj na základe pripomienok aktivistov a obyvateľov lokality vypadla z projektu viacúčelová centrálna hala a došlo k zníženiu vonkajšej výšky objektu z 28 metrov na 12 metrov a zmenšeniu zastavanosti z 10 900 m² na 6 600 m². Podiel zelene sa zvýšil z 20 na 30%, zväčšili sa odstupy stavieb od hranice pozemkov a vďaka solárnym kolektorom umiestneným na streche sa znížila aj celková energetická náročnosť objektu.

Základom nového NTC je 6 kurtová tenisová hala, v ktorej sa počíta s využitím spravidla 3 kurtov pre tenis a na zvyšných 3 kurtoch bude dočasne položených 14 bedmintonových povrchov. V pripojenej trojpodlažnej prevádzkovej budove budú na prvom podzemnom podlaží šatne, hygienické zariadenia a fyzioterapia, na prvom nadzemnom podlaží recepcia, kancelárie, reštaurácia a obchodný priestor. Na druhom nadzemnom podlaží vznikla prevádzka fitness centra so zázemím.

Súčasťou areálu je aj 8 vonkajších antukových tenisových kurtov a detské ihrisko. NTC bude v prevádzke každý deň medzi 7.00 - 21.00 hod. Pre návštevníkov bude k dispozícii 85 parkovacích miest, ktoré budú pre nich počas športových alebo iných aktivít v budove NTC bezplatné. 

Vedenie mesta chce v NTC čo najviac športujúcej mládeže

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) poďakoval všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnej realizácii NTC. To bude slúžiť talentom z Košíc a východu ako aj rekreačným športovcom. Zároveň spolu s Košickou futbalovou arénou, Steel arénou a budúcim Národným olympijským centrom plaveckých športov bude súčasťou športovej infraštruktúry národného významu. Doplnil, že na podporu športu získalo mesto Košice za uplynulých 5 rokov 34,2 miliónov eur z externých zdrojov.

„V Košiciach máme ďalší úžasný športový stánok, do ktorého výslednej podoby sme zakomponovali aj požiadavky verejnosti. NTC bolo postavené nielen pre aktívnych športovcov, ale našim cieľom je, aby sme dostali k športu mládež, juniorov. jednoducho všetkých tých, ktorí vedia držať raketu v rukách alebo by sa to chceli naučiť. A pre tých, ktorým je možno raketa ťažká, tu máme 14 bedmintonových dvorcov pre všetky vekové kategórie. Takisto tu bude fitness centrum a ďalšie a ďalšie doplnkové služby, ktoré urobia radosť športovcom. A toto bol náš cieľ, aby tu vzniklo športové centrum, kde sa bude každý dobre cítiť a vychováme aj ďalších reprezentantov," skonštatoval.

Aj člen Predstavenstva NTC Košice a.s. a košický viceprimátor Marcel Gibóda (nezávislý) vyjadril potešenie nad novým športovým stánkom. "Som rád, že som nielen pre Košičanov mohol dohliadnuť na ďalšie veľké športovisko nadregionálneho významu. NTC bude vytvárať priestor pre športujúcu verejnosť, mládež a celkovo pre zdravý životný štýl, kde každý športovec alebo návštevník dostane kompletný servis. Veľmi sa teším, že po nedávnom úspešnom dokončení dostavby KFA na plnohodnotný futbalový štadión IV. kategórie UEFA tu máme ďalšie športovisko, na ktoré môžu byť všetci Košičania hrdí."