Prejsť na obsah

Košické fórum – dialóg pokračuje

V zaplnenej zasadačke Správy majetku mesta Košice na Hlavnej ulici sa tentoraz diskutovalo o veciach súvisiacich s rozvojom a perspektívami mesta. Na otázky občanov odpovedali primátor Košíc Ing. František Knapík, hlavný architekt mesta Košice Ing. Martin Drahovský a poslanec mestského zastupiteľstva, predseda komisie regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Ing. Eduard Buráš.

V krátkom úvodnom vstupe hostia diskusie krátko predstavili svoje predstavy o rozvoji mesta, s dôrazom na nové investičné akcie a príležitosti. Otázky z pléna potvrdili, že Košičania citlivo vnímajú všetky kroky mestskej samosprávy bezprostredne sa dotýkajúce života občanov. V úvodnom kole sa debata sústredila na problémy podnikateľov prevádzkujúcich letné záhrady v centre mesta, pre chod ktorých sa v Košiciach schválili nové zásady. Extrémnejšie názory o ich likvidačnom charaktere, ktorý ohrozuje komfort poskytovaný v turistickej sezóne Košičanom aj návštevníkom nášho mesta hostia odmietli s tým, že „pravidlá hry" tohto charakteru prijali aj mnohé iné európske metropoly v snahe udržať vo svojich centrálnych zónach čo najvyššiu mieru kultúrnosti s dôrazom na estetiku a hygienu. Viacero otázok sa dotýkalo aj výstavby Auparku, riešenia dopravy, parkovísk, trhoviska, ďalších investícií a plánovaných zámerov mesta. Dialóg, miestami poznačený aj emóciami, si však udržal vysoký štandard a potvrdil, že Košičania svoje mesto milujú a zaujímajú sa o veci verejné.

Diskusná tribúna Košického fóra sa aj vo svojom druhom pokračovaní ukázala ako žiadaný nástroj výmeny informácii na linke občan – samospráva. Ambíciou tohto verejného a otvoreného dialógu je okrem zvyšovania informovanosti najmä posilňovanie občianskej spoločnosti a demokracie.