Prejsť na obsah

Košická ZOO pripravila pre deti zaujímavé akcie

SMS súťaž – podpora pre európske šelmy
V roku venovanom ochrane európskych šeliem vyhlasuje košická ZOO od soboty 30. mája SMS – súťaž, ktorá potrvá do konca roka. Zapojením sa do súťaže môžete vyhrať nielen jednu zo zaujímavých cien ako napr.: MP 4 prehrávač, permanentku do ZOO a nočné stanovanie v ZOO, ale prispejete aj na kvalitnejší život týchto šeliem v košickej ZOO. Financie budú použité na rekonštrukciu a úpravu chovných zariadení rysa ostrovida, vlka euroázijského a medveďa hnedého. Otázky sa budú každý mesiac meniť a výherca bude vyžrebovaný vždy na začiatku mesiaca. Mená výhercov zverejní ZOO na svojej webovej stránke www.zookosice.sk. Správnu odpoveď je potrebné poslať prostredníctvom SMS na číslo 7037 v tvare: ZOO (medzera) A/B/C (medzera).

Znenie otázok na jún:
Aké európske šelmy chová ZOO Košice?
A) medveď hnedý, vlk eurázijský, rys ostrovid
B) rys ostrovid, lev púšťový, vlk eurázijský
C) medveď hnedý, serval stepný, rys ostrovid

Oslavy MDD v ZOO
Košická ZOO pripravila na sviatok detí zaujímavý a bohatý program, ktorý sa začne v jej areáli 31. mája 2009 o 15.00 hodine. Deti sa môžu tešiť na krst ťavieho mláďatka, ktoré prišlo na svet 22. apríla. Samček sa narodil v popoludňajších hodinách a do dvoch hodín po pôrode už stál na svojich dlhých nohách. Otec mláďatka sa volá Maťo, mama Vanda a je to ich prvý potomok. O dobrú zábavu sa určite postará spevák Tomáš Bezdeda a víťaz zábavnej súťaže Slovensko má talent Old School Brothers. Na svoje si prídu aj fanúšikovia hokeja. Na 16. 00 hodinu pre nich ZOO pripravila autogramiádu košických majstrov. V okolí amfiteátra budú pre deti v čase od 15.00 do 17.00 hod. pripravené stanovištia so zábavnými súťažami a sladkými odmenami. Lístky na podujatie je možné kúpiť v CK Ferrotour a Mestskom informačnom centre Košíc. V čase od 12:00 do 19:00 bude z horného parkoviska na lúke premávať bezplatná kyvadlová autobusová linka, aby sa všetci návštevníci dostali až pred
brány zoologickej záhrady. Hlavný organizátorom podujatia je U. S. Steel Košice.

Podrobný program Dňa detí v košickej ZOO:
15.00 Začiatok programu v amfiteátri
15.05 Príhovor Miroslava Kiraľvargu - viceprezidenta USSK
15.10 Krst ťavieho mláďatka
15.15 Tomáš Bezdeda
15.20 Cirkus Karlson
15.45 Old School Brothers - Talent roka 2008
15.55 Živá reťaz - pokus o zápis do slovenskej knihy rekordov - oznámenie
16.00 Autogramiáda Majstrov SR - hráčov HC Košice
16.15 Tomáš Bezdeda
16.25 Cirkus Karlson
17.00 Old School Brothers
17.15 Koniec programu v amfiteátri

Prázdniny v Košickej ZOO
Počas prázdnin spúšťa Košická ZOO nový projekt. „Každý, kto má rád prítulné zvieratká i divoké šelmy a chce sa aj cez prázdniny niečo naučiť, je u nás vítaný v našom letnom prímestskom tábore. Začíname 6. júla 2009, tábory pobežia v ôsmich turnusoch, vždy od pondelka do piatku. Nástup bude v pondelok ráno o 7.30 hod. na parkovisku pred Jumbo centrom. Pri autobuse, ktorý bude označený ako Prímestský tábor ZOO, prevezmú dieťa od rodičov skúsení animátori. Program v ZOO sa začína o 8.00 hod. a trvá do 15.00 hod.," vysvetlil riaditeľ ZOO Štefan Kollár. ZOO sa postará aj o dopravu detí späť, o 15.30 hodine ich animátori dopravia opäť na parkovisko pred Jumbo centrum.

Na deti čaká podľa slov riaditeľa ZOO bohatý program. V prvý deň to budú ľadolamky, čiže odhalenie historického tajomstva Veľkej obory. Deti na konci piatich trás v lesnej divočine musia nájsť kľúčové slová k odhaleniu tajomstva. Z tvorivých dielní, ktoré sú súčasťou tábora, to bude práca v lese spojená s ukážkami práce lesníkov pri značkovaní stromov. Pripravená je aj akcia zameraná na výchovu k ochrane prostredia „Znovuzrodenie papiera" - premena starého papiera na pekné obrázky. Zaujímavý bude určite aj prieskum vodného života v potoku Hrubša a nebude chýbať poznávanie života zvierat.

Cena za 5-dňový turnus predstavuje 50 € (cca 1500 Sk) a zahŕňa v sebe poplatok za pedagogický dozor, dopravu tam aj späť, vstupné do ZOO, ceny do súťaží, stravovanie - desiatu, obed, olovrant a pitný režim. Ak ste sa rozhodli prihlásiť svoje dieťa do prímestského tábora v ZOO na webovej stránke www.zookosice.sk nájdete prihlášku a bližšie informácie. Zoologická záhrada ako organizátor si vyhradzuje právo tábor neuskutočniť za predpokladu, že sa na turnus prihlási menej ako 10 detí. „V tom prípade budú rodičia informovaní najneskôr do utorka, t.j. do 5 dní pred začiatkom tábora," uviedol Štefan Kollár.

Nočné stanovanie
Okrem prímestského tábora ponúka Košická ZOO vždy v utorok a vo štvrtok pre rodičov s deťmi možnosť prenocovať v ZOO v stanoch. „Minulý rok mala táto naša akcia veľký úspech. V zoo prenocovali návštevníci z celého Slovenska, ba aj z Čiech," dodal riaditeľ ZOO.

Čítanie v ZOO
V spolupráci s Knižnicou pre deti a mládež organizuje Košická ZOO počas prázdnin aj druhý ročník podujatia s názvom Stretnutie s knihou o zvieratkách. Chata Bobor sa stane dočasnou knižnicou, deti sa budú môcť zapojiť denne do súťaží o pekné ceny.