Prejsť na obsah

Košická hudba zamierila k poslucháčom

Univerzálny jazyk hudby dokáže osloviť širokú verejnosť účinne a špecifickým spôsobom. V prípade, že ide o prierez hudobnou produkciou muzikantov, ktorých spoločným menovateľom je láska k rodnému mestu, ku Košiciam, ide o prezentáciu duchovnej sily mesta. Cédečko nazvané jednoducho Košická hudba I., ktoré sa už predáva v Informačnom centre mesta Košice, ponúka 15 skladieb rôznych hudobných žánrov a rôznych tvorcov, v interpretácií košických sólistov a skupín. Skutočnou lahôdkou celého projektu je skladba Sanctus košického hudobného skladateľa Oldřicha Hemerku v podaní Štátnej filharmónie a súboru Collegium Technicum v Košiciach.

O bližšiu prezentáciu projektu sme požiadali vedúceho referátu marketingu a cestovného ruchu košického Magistrátu Petra Neuwirtha:

„Projekt Košická hudba je jedným z projektov lokálpatriotizmu a identity obyvateľov s mestom z dielne Referátu marketingu a cestovného ruchu Magistrátu mesta Košice o histórii a súčasnosti košickej hudby. Hudobné CD Košická hudba I. je pilotným CD, ktoré prezentuje súčasný trend a zaznamenáva väčšinu hudobných žánrov, ktoré sa v Košiciach hrajú. Na pomerne malej ploche CD sú zachytené rôzne hudobné žánre od country, jazzu, rocku, folklóru až po komornú hudbu. Známi košickí hudobníci a interpreti sa stretli v jednom priestore aby položili základy samostatného pojmu „košická hudba", ktorý si verejnosť začína fixovať a ukladať v povedomí. Hudobné CD Košická hudba I. je súborné dielo, zmes žánrov, hudobných štýlov a súčasných interpretov. Playlist CD začína Veslármi, melodickou country, pokračuje výnimočným jazzom v podaní G.Szabadosa, P.Breinera, nechýbajú No Name s nostalgickou Čím to je, nádherným prevedením rómskej skladby Cesta a prvú časť ukončujú Nocadeň songom Nestrieľajte do labutí. V druhej časti Uršula Zomerska – Szabadošová interpretuje skladbu G.Szabadoša Čakám, z pop music zaznie Nataša Džunková so Stačí chcieť, jazzrockovú variáciu Mariána Čekovského Mohla by z toho byť láska strieda svieže Ráno od Sexitu a skupina Clear uzatvára časť venovanú populárnej hudbe. Folklór je zastúpený Košickým speváckym zborom v piesni Ach Aničko a legendárny Železiar spieva populárnu Ňet krajšeho mestečka jak sú Košice. Komorná hudba je zastúpená Musicou Iuvenalis so suitou Rediviva Intrada košického skladateľa J.Podprockého, Štátna filharmónia, Collegium Technicum a Peter Berger nechajú zaznieť Hemerkovo Sanctus a CD vrcholí hymnickou Ave Máriou v interpretácii Juraja Vančíka na hudbu J.Hidvéghyho a text V.Puchalu. Všetkým poslucháčom prajem pri počúvaní cédečka hlboký umelecký zážitok. Pretože hudba, povedané slovami Jozefa Olajoša, ktorý cédečko uvádza na verejnosť, obohacuje náš vnútorný svet."

Projekt Košická hudba, ktorého ambíciou je zmapovať rôzne hudobné žánre v širokom priereze, pokračuje prípravou druhého vydania pripravovanej série, ktoré bude zamerané na džez, swing a dixieland.