Prejsť na obsah

Košická dominanta zažiarila v sobotu na modro

Košice sa aj tento rok pri príležitosti svetového dňa povedomia o autizme pripojili k celosvetovej kampani „Rozsvieť modrú". Iniciatívu sme podporili vysvietením dominanty Hlavnej ulice- Dómu svätej Alžbety, modrou farbou 2 apríla podvečer. Týmto symbolickým gestom sme sa pridali k ďalším slovenským i svetovým metropolám, ktoré sa v tento deň snažia upozorniť na ochorenie, o ktorom vie verejnosť veľmi málo.

V súvislosti so snahou upriamiť pozornosť svetovej verejnosti na problematiku autizmu vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v roku 2007 druhý apríl za Svetový deň povedomia o autizme. „Rozsvieť modrú" pochádza z iniciatívy svetovej organizácie Autism Speaks, ktorá šíri osvetu v rôznych krajinách sveta prostredníctvom modrého nasvietenia významných dominánt a pamätihodností s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na problematiku tohto najvýraznejšie expandujúceho vývinového ochorenia.

Už deväť rokov sa k myšlienke informovať o ochorení pripájajú ľudia z rôznych krajín sveta. „Nasvietením košického dómu chceme vyslať svetu a najmä ľuďom trpiacim autizmom správu, že nám nie sú ľahostajní. Toto ochorenie postihuje stále väčší počet jedincov, a preto je dôležité začať spoločenskú diskusiu o autizme a upozorniť na to, že autisti sú medzi nami a sú jedineční," vyjadril podporu myšlienke primátor mesta Richard Raši.

Autizmom v súčasnosti trpí viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete. Jeho symbolom je modrá farba, teda farba komunikácie.