Prejsť na obsah

Košice zahalili husté kúdoly dymu, ľudia ohrození neboli, do ovzdušia neunikli ani nebezpečné látky

Mnohých obyvateľov mesta vystrašili dnes (31. 7. 2017) ráno mohutné kúdoly čierneho dymu, ktoré sa valili od mestskej časti Ťahanovce na neďaleké ťahanovské sídlisko. Operačnému dôstojníkovi Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Mesta Košice bol o 7.55 hod. nahlásený požiar v areáli bývalých magnezitových závodov. Na miesto ihneď vyštartovali košickí hasiči, pracovníci Referátu civilnej ochrany, BOPZ a PO Magistrátu mesta Košice, neskôr prišlo na miesto aj pojazdné kontrolné chemické laboratórium z Jasova.

Košickí hasiči, ktorým pomáhali aj kolegovia z U.S. Steelu Košice, Moldavy nad Bodvou a Šace, lokalizovali požiar 12 ton polystyrénu krátko po 9.00 hod. Požiar dostali pod kontrolu, polystyrén postupne ochladzovali, a hasili lokálne ohniská požiaru. Merania ukázali, že do ovzdušia neunikli žiadne nebezpečné látky, a obyvateľom nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Celkovo zasahovalo pri požiari 25 hasičov, košickí mali k dispozícii 3 cisterny a sanitku, z Moldavy, Šace a U.S. Steelu prišlo po jednej cisterne. 

Presnú príčinu vzniku požiaru zistí až zisťovateľ vzniku príčin požiarov HaZZ Košice, avšak, podľa predbežných informácií, požiar zrejme zapríčinila technická porucha na žeriave.