Prejsť na obsah

Košice za lepšiu dopravu a životné prostredie


Od 16. do 22. septembra obyvatelia Európy v rámci Európskeho týždňa mobility (ETM) majú opäť šancu zažiť skvalitnenie svojho života v meste. Cieľom sprievodných podujatí, ktoré sa uskutočňujú aj v Košiciach, je zlepšenie zdravia a kvality života občanov najmä v mestských zónach, zníženie nadmernej závislosti na autách a objeme dopravy. Taktiež obmedzenie nepriaznivých dopadov na zmenu globálnej klímy. Organizátormi týchto podujatí sú miestne samosprávy, ktoré pri príprave ETM prihliadajú na svoje špecifiká. Podujatia sa každoročne odvíjajú od ústrednej témy. Tohoročnou témou ETM je „zmena klímy". V tomto roku sa Mesto Košice zapája do podujatia ako podporovateľ.
V rámci tejto podpory dnes predpoludním vyštartoval primátor mesta Košice Ing. F. Knapík s námestníkom JUDr. E. Čuňom na okružnú jazdu po košických cyklotrasách. Sprevádzala ich cyklohliadka Mestskej polície.
Hlavným podujatím celého týždňa je Deň bez áut, ktorý sa s heslom „V meste bez môjho auta!" koná zajtra 22. septembra 2006. Cieľom kampane Európskej komisie je dlhodobo ovplyvňovať mobilitu a mestskú dopravu, ako aj skvalitniť zdravie a život občanov..