Prejsť na obsah

Košice vítajú rozhodnutie Rady Európskej únie

Rada EÚ týmto krokom oficiálne uznala odporúčanie medzinárodnej výberovej komisie zo septembra 2008. „Mesto Košice sa rozhodnutím Rady EÚ oficiálne stalo prvým slovenským mestom, ktoré v histórii tejto súťaže ponesie tento prestížny titul. Je to česť, ale i obrovský záväzok do budúcnosti," povedal primátor mesta Košice František Knapík.

„Sme veľmi radi, že Vláda SR schválila dokument o financovaní projektu skôr, než Rada EÚ oficiálne vymenovala európske hlavné mestá kultúry. Rozhodnutie Rady EÚ nás zaväzuje, aby sme projekt, ktorý oslovil medzinárodnú výberovú komisiu čo najdôslednejšie zrealizovali v takej podobe, ktorá ich zaujala," reagovala v tejto súvislosti Zora Jaurová, umelecká riaditeľka neziskovej organizácie Košice – EHMK 2013.

Medzinárodná komisia vysoko ocenila, že slovenský projekt Interface 2013 kladie veľký dôraz na rozvoj kreatívneho priemyslu, nového typu kultúrnej infraštruktúry a prináša modernú urbanistickú víziu. „Ide o trvalé pretvorenie mesta, jeho identity a vzťahu ku kultúre. Dúfame, že sa nám podarí vybudovať novú kultúrnu infraštruktúru, ktorá vychádza z potrieb človeka 21.storočia, a ktorá poskytne nové možnosti kultúrnej tvorby a ponuky všetkým vekovým a sociálnym kategóriám," uviedla Jaurová. Košice by podľa slov Jaurovej mali v roku 2013 poskytovať obyvateľom mesta a návštevníkom možnosť kultúrne sa realizovať a kreatívne pretvárať svoje okolie. „Malo by tu byť viac mladých ľudí, ktorí neodišli pracovať do zahraničia, neodídu, vrátia sa alebo dokonca prídu zo zahraničia, pretože tu nájdu zaujímavé možnosti, témy, nápady," dodala Z. Jaurová.

Ján Figeľ, európsky komisár zodpovedný za vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež, v tejto súvislosti povedal, "teším sa a mestám blahoželám k ich vymenovaniu za európske hlavné mestá kultúry. Tento titul má dlhodobú a výbornú reputáciu a možnosť ponechať si ho počas celého roka kladie mesto do centra pozornosti".

Rada Európskej únie potvrdila aj portugalské mesto Guimaratildees a slovinský Maribor za európske hlavné mestá kultúry v roku 2012. V tomto roku titul EHMK nesú mestá Vilnius (Litva) a Linz (Rakúsko). V roku 2010 budú nasledovať Essen (Nemecko), Pécs (Maďarsko) a Istanbul (Turecko). V roku 2011 sa hlavnými mestami kultúry stanú fínske Turku a estónsky Tallinn.