Prejsť na obsah

Košice smerujú na európsky kultúrny Olymp

Tešili sa z vynovenej dlažby a nového nasvetlenia Dómu sv. Alžbety, počúvali údery zvona na Urbanovej veži, príhovor primátora mesta Františka Knapíka, Béthovenovú Ódu na radosť i nadšené ovácie ľudí, ktorí sa v nebývalom počte zhromaždili na námestí v samom historickom srdci mesta Košice. Všetko začalo údermi zvonu z Urbanovej veže, ktoré prilákali na vynovené priestranstvo nebývalý počet ľudí. Keď potom námestím zazneli tóny chorálu a k občanom sa prihovoril primátor mesta Košice František Knapík, prítomní len ťažko premáhali dojatie. Za velebných tónov Béthovenovej Ódy na radosť sa potom na primátorov povel pred žasnúcimi zrakmi stoviek prítomných zažalo nové nasvietenie Dómu a katedrála sa zajagala v nebývalej, dych vyrážajúcej kráse. Odovzdanie obnoveného historického jadra Košičanom vzápätí primátor František Knapík završil odštartovaním kampane na podporu ambícií Košíc stať sa Európskym hlavným mestom kultúry. Ak sa podarí zmobilizovať úsilie vedenia mesta a väčšiny obyvateľov východoslovenskej metropoly pre dosiahnutie tohto úžasného cieľa, nemusí byť cesta mesta na európsky kultúrny Olymp v roku 2013 iba platonickou víziou. Nová atmosféra dýchajúca z námestia medzi Dómom a Urbanovou vežou je skvelým prśľubom, že práve toto nádherné zákutie v historickom jadre, v srdci mesta bude symbolom jeho znovuzrodenia na ceste k niekdajšiej sláve a vplyvu. Na ceste k novej budúcnosti a prosperite.

Príhovor primátora mesta Košice Františka Knapíka, piatok, 29. septembra, 19, 00 hod.:

Milí priatelia, Košičania,
ctení návštevníci nášho mesta,
Dámy a páni!

Na Urbanovej veží dnes vyzváňali zvony. Niečo sa muselo stať, pretože zvony po stáročia dôsledne a naliehavo ohlasujú osudové udalosti. Áno, stalo sa. Sme tu, aby sme spoločne oslávili novú tvár historického jadra nášho mesta. Stojíme na novej dlažbe, ktorá týmto priestranstvám vdýchla nového ducha. Ducha hrdých Košíc, ktoré sa vracajú k svojej dávnej kráse a sláve.

Len pred niekoľkými dňami sme s úžasom sledovali neuveriteľné historické divadlo, ktoré nám po odkrytí tohto priestoru sprostredkovali stavbári a archeológovia. Mohli sme sa ponoríť do dejín mesta a s úctou sledovať jeho historický vývoj už od dávneho stredoveku. Už vieme, že dlažba na ktorej stojíme nielen zakrýva, ale aj odkrýva nové súvislosti z minulosti, prítomnosti aj budúcnosti mesta. Môžeme byť hrdí na naše Košice, na svoj skvelý domov, na Dóm, ktorí Košičania stavali ako symfóniu krásy, hrdosti a viery. K jeho budovaniu prispievali každý podľa svojích možností... Ako to napísal svetoznámy spisovateľ Sándor Márai, veľký košický rodák, niekto prispel „fyzickou prácou, niekto liatinovým svietnikom, alebo vyšívaným obrusom na oltár, iný vierou a ctižiadosťou, ktoré žili a plápolali v dušiach detí tohto mesta..."

Áno, sme hrdými deťmi tohto mesta, potomkami jeho predkov, našich predchodcov a dedičstvo, ktoré nám zachovali chceme a budeme zveľaďovať! Áno, chceme a budeme vysielať do sveta správu o Košiciach, ktoré boli, sú a budú skutočným dôstojným európskym mestom. Metropolou, ktorá sa pokúsi pre rok 2013 získať titul Európske hlavné mesto kultúry, pretože odkaz našich predkov, si nemôžeme nechať iba pre seba. Preto dnešným dňom oficálne otvárame dlhú a ťažkú cestu Košíc na európsky aj svetový kultúrny Olymp.

Vážení priatelia,

dnešným dňom vstupujeme do náročnej súťaže o titul Európske hlavné mesto kultúry, o možnosť zaskvieť sa pred očami sveta ako vyspelé a uznávané mesto, kde sa dobre žije, kde sú ľudia šťastní a tí čo ho navštívia sú očarení jeho krásou. Táto smelá ambícia sa môže naplniť len s vašou pomocou, preto vás všetkých vyzývam k zvýšenému úsiliu a k spolupráci, pri opätovnom znovuzrodení nášho mesta, odhodlaného nadviazať na svoje veľké tradície a svoju skvelú minulosť!


Čo napísala tlač:

Košice 29. septembra (TASR) - Významná časť historického jadra Košíc pri Dóme sv. Alžbety sa po päťmesačnej rekonštrukcii opäť skvie v plnej kráse. Súčasťou slávnostného odovzdávania náročnej prestavby bolo oznámenie, že mesto sa bude uchádzať o slovenskú nomináciu v súťaži o Európske hlavné mestá kultúry. Okolie gotickej katedrály dostalo novú dlažbu, chodníky i verejné osvetlenie. Vďaka reflektorom osadeným v dlažbe a rekonštruovanému strešnému systému nasvietenia môžu Košičania i návštevníci mesta od dnešného večera vidieť chrám v pôsobivom svetle. Rekonštrukcia jadra historického centra sa začala v apríli a celkovo si vyžiadala náklady vo výške 21,3 milióna korún. Ovplyvnil ju aj archeologický výskum, ktorý odhalil stredovekú minulosť okolia Dómu. Súčasťou novej dlažby sa stali stavebné prvky zhotovené z originálnych fragmentov pochádzajúcich z archeologického nálezu. Upozorňujú na pôdorys dnes už neexistujúcej neskorogotickej kaplnky sv. Jozefa z 15. storočia i múr cintorína, kde sa pochovávalo od stredoveku do konca 18. storočia.
"Košickej verejnosti i návštevníkom mesta dnes môžme predstaviť malé dielo, ktoré zaujímavým spôsobom obohatí, oživí a akoby vytvorí novú dimenziu priestoru, ktorý je z pohľadu histórie a kultúry mesta veľmi zaujímavý," konštatoval dnes na stretnutí s novinármi primátor mesta František Knapík. O meste kultúry rozhoduje Rada EÚ na základe odporúčania Európskej komisie, pričom podľa upravených pravidiel od roku 2009 budú za Európske hlavné mesto kultúry zvolené každý rok dve mestá - jedno z pôvodnej 15-tky EÚ a jedno z nových členských krajín. Slovensku bol spolu s Francúzskom pridelený rok 2013. Počas ročného trvania podujatia dostane výherné slovenské mesto šancu na kultúrny a ekonomický rozvoj. Aj to je podľa košického primátora dôvodom, aby sa pustili do neľahkého súboja o nomináciu. Vnútroštátnu súťaž miest vyhlási ministerstvo kultúry začiatkom roka 2007, ukončenie sa predpokladá koncom júna 2008. Mestá, ktoré sa dostanú do užšieho výberu, potom skompletizujú svoje návrhy a postúpia prihlášky príslušným členským štátom, ktoré ich potom predložia EK. Výberová komisia následne vydá správu o programoch kandidátov v užšom výbere spolu s odporúčaním na vymenovanie jedného mesta, ktoré sa v danom roku stane Európskym hlavným mestom kultúry. Rada EÚ ho má vymenovať štyri roky pred podujatím, čo v prípade Slovenska znamená v roku 2009.


Košičania nespoznali Dóm sv. Alžbety

Kráľ košických zvonov Urban oznámil v piatok večer obyvateľom mesta radostnú správu. Najvýznamnejšia časť historického jadra medzi národnou kultúrnou pamiatkou Dómom svätej Alžbety a Urbanovou vežou je po šiestich mesiacoch opäť prístupná verejnosti. Námestíčko, ktoré môže slúžiť na kultúrne cirkevné podujatia, dostalo po rozsiahlej rekonštrukcii úplne novú tvár. V nevídanej kráse sa vďaka novému osvetleniu zaskvela aj najväčšia gotická katedrála na Slovensku. Za zvukov Ódy na radosť postupne sa rozsvecujúce reflektory poskytli zopár stovkám Košičanov pohľad, ktorý nikoho nenechal chladným.
„Je to nádherný pocit. V minulosti som rôznym návštevám ťažko vysvetľoval, prečo je po zotmení taká významná pamiatka v tme. Teraz ju konečne môžeme vidieť v plnej kráse," tešil sa riaditeľ Mestského archívu v Koši­ciach Jozef Kirst.
„Celý život chodím okolo, ale až teraz vidím, aký je ten náš dóm naozaj nádherný. Priznám sa, vyrazilo mi to dych," povedala so slzami dôchodkyňa Mária Balážová. Dojatie zmohlo aj akademického sochára Vladimíra Višvádera z Bratislavy: „Veľmi dlho som niečo podobné nezažil. Cítil som sa ako Košičan. Mal som pocit, že všetci okolo vnímajú to krásne divadlo rovnako, že každému po chrbte bežia zimomriavky." Sochár, ktorý so svojou firmou desať rokov pracuje na obnove Dómu svätej Alžbety, kaplnky svätého Michala a ďalších pamiatok v historickom jadre Košíc, je rekonštrukciou priestoru nadšený.
„Z nádhernej katedrály sa stala jedna monumen