Prejsť na obsah

Košice si dnes pripomínajú Svetový deň civilnej ochrany

Bezpečnosť občanov je v každej krajine najvyššou prioritou štátu, a teda i samotných miest a obcí. Mesto Košice má vytvorený systém „Síl a prostriedkov na podporu krízového riadenia", určený na okamžité operatívne zásahy v prípade vzniku mimoriadnych udalostí a riešenie ich následkov. Súčasťou systému sú aj dobrovoľní záchranári, neziskové organizácie a občianske združenia. Chránia životy a zdravie obyvateľov, majetok i životné prostredie.

Svoju pripravenosť, ale najmä schopnosť efektívne pomáhať obyvateľom mesta a blízkeho okolia keď sa dostanú do stavu ohrozenia, dokazujú každoročne pri povodniach, zosuvoch pôdy, po prívalových dažďoch, alebo pri iných mimoriadnych udalostiach.

„Obdivujem ich obetavú prácu a ďakujem všetkým týmto ľuďom, ktorí neváhajú nasadiť hoci aj vlastné životy, aby zachránili iných a pomohli im," uviedol primátor mesta Košice Richard Raši. Mimoriadne udalosti a rôzne krízové situácie sú žiaľ neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Neustále hľadáme ďalšie cesty a možnosti, ako by sme mohli aj preventívne čo najúčinnejšie čeliť krízovým situáciám, a keď už vzniknú, aby sme ich eliminovali v maximálnej možnej miere, vrátane všetkých negatívnych dopadov."

Svetový deň civilnej ochrany zvýrazňuje jej dôležitosť pri poskytovaní fyzickej alebo sociálnej ochrany pre všetkých obyvateľov. Na pracoviskách, v školách, domácnostiach a iných miestach v jednotlivých krajoch, okresoch, mestách a iných komunitách. Mesto Košice v tejto oblasti venuje značnú pozornosť predovšetkým rôznym preventívnym opatreniam s dôrazom na deti a mládež, ako aj prípravám obyvateľstva na sebaochranu.

Práve verejná informovanosť, zvyšovanie povedomia a pripravenosti obyvateľstva v oblasti krízových situácií je veľmi dôležitá. Krízovej situácii totiž musia ako prví čeliť občania, a keď sú náležite pripravení, dokážu vo veľkej miere ovplyvniť ďalší vývoj krízovej situácie a jej dôsledky. Mesto Košice preto v rámci prípravy obyvateľstva na sebaochranu a vzájomnú pomoc organizuje rôzne didaktické hry pre deti v predškolskom veku, účelové cvičenia na základných a stredných školách, prípravu právnických osôb, zabezpečuje informovanosť obyvateľov prostredníctvom médií, uverejňuje informácie na web stránke mesta a pod.

Svetový deň civilnej ochrany vznikol na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia Medzinárodnej agentúry pre civilnú ochranu (ICDO) v roku 1990, ICDO má v súčasnosti 54 členov a 19 štátov z celého sveta má postavenie pozorovateľov. Slovenská republika toto postavenie získala v rámci medzinárodnej organizácie pre civilnú ochranu od 6. 2. 1994. Svetový deň civilnej ochrany pripadá každý rok na 1. marca.