Prejsť na obsah

Košice sa pripravujú na pomoc utečencom z Ukrajiny, bezpečnosť Košičanov je prioritou

Dnes v noci už druhýkrát od štvrtkového napadnutia Ukrajiny ruskými vojskami zasadal Krízový štáb mesta Košice. Hlavným bodom bol postup pri prijímaní ukrajinských utečencov, ktorí na naše územie prichádzajú z východnej hranice do zariadení núdzového ubytovania v našom meste.

Musíme koordinovať všetky naše kroky na viacerých stupňoch, preto som požiadal aj starostov mestských častí, aby v spolupráci s mestom pomohli vytipovať vhodné lokality na umiestnenie dočasného stanového mestečka pre ľudí utekajúcich pred vojnou, z ktorých drvivá väčšina sú matky s malými deťmi. V spolupráci so štátnymi orgánmi sme pripravení zabezpečiť, aby sa naše mesto stalo logistickým a humanitárnych centrom pre Ukrajincov, ktorí nemohli zostať vo svojej domovine,“ hovorí primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý).

Šéf referátu krízového riadenia mesta Peter Ferjenčík po zasadnutí Krízového štábu informoval, že k dnešnému dňu vie mesto poskytnúť 63 lôžok, ubytovanie v zariadeniach mestských podnikov a mestských častí pre 317 osôb a v školách po vybavení lehátkami, posteľami, spacákmi a dekami pre 4126 osôb. V prípade potreby  mesto disponuje priestorom s rozlohou 28 000 metrov štvorcových pre stanové mestečko a na nevyhnutný čas vie pre ubytovaných zabezpečiť aj stravu.  

„Mestské kapacity je potrebné dovybaviť, potrebujeme zabezpečiť dostatok lehátok, postelí, spacákov a diek pre ubytovaných. Preto zvolávam poslancov mestského zastupiteľstva na jeho mimoriadne rokovanie, aby sme spoločne rozhodli o nevyhnutných krokoch na nasledujúce obdobie,“ hovorí primátor mesta Jaroslav Polaček.

Už zajtra bude doručená mestským poslancom pozvánka na Mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktoré je naplánované na stredu, 2. marca 2022. Hlavnou témou rokovania poslancov bude vyčlenenie finančných prostriedkov na všetky potrebné záležitostí pre zabezpečenie pobytu ukrajinských utečencov a vyčlenenie finančných prostriedkov pre charitatívne organizácie, ktoré pôsobia v našom meste a sú pripravené zvládnuť túto mimoriadnu situáciu.     

„Cítime spolupatričnosť a cítime sa rovnako morálne spoluzodpovední postarať sa o ľudí, ktorí z hodiny na hodinu museli učiniť najťažšie rozhodnutie vo svojom živote a zo strachu o vlastný život a životy svojich detí opustiť svoj dom, byt, krajinu s vedomím, že sa možno nebudú mať ani po skončení najhoršieho kam vrátiť. To všetko však robíme a chceme robiť s vedomím, že prvoradá je, samozrejme, bezpečnosť Košičanov. V tejto súvislosti sme odo dnes zvýšili počet hliadok mestskej polície v centre mesta a na dôležitých dopravných uzloch. Mestským policajtom zároveň pomáhajú aj príslušníci štátnej polície, informuje Jaroslav Polaček, primátor mesta.

Magistrát mesta už oslovili aj predstavitelia viacerých partnerských miest s ponukou podieľať sa na ubytovaní utečencov, v prípade, ak voľné kapacity v Košiciach nebudú pre nich dostatočné. Takisto mestu ponúkli aj materiálnu pomoc. Primátor mesta Jaroslav Polaček sa v priebehu niekoľkých hodín plánuje telefonicky spojiť s primátorom Užhorodu Bohdanom Andrijivom, aby spoločne koordinovali postup pri poskytnutí pomoci.   

„Košičania, prosím vás o zachovanie pokoja a solidaritu s ľuďmi, ktorí sa takmer s istotou budú už v nasledujúce dni nachádzať aj v našom meste. Zároveň vás prosím, aby ste v prípade, ak budete požiadaní o pomoc od obyvateľov Ukrajiny vždy kontaktovali aj dispečing mestskej polície na čísle 159 alebo štátnej polície na linke 158," vyzýva primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.