Prejsť na obsah

Košice sa chcú prezentovať v Mníchove a Cannes

Prezentáciu Košíc na svetových investičných a realitných veľtrhoch EXPO REAL Mníchov a MAPIC Cannes pripravuje pracovná skupina pre investície, zriadená na magistráte mesta.

„Cieľom našej účasti na týchto prestížnych veľtrhoch je prezentovať Košice ako atraktívnu destináciu s investičnými príležitosťami, získať kontakty na potenciálnych investorov a ponúknuť im vhodné lokality v našom meste," uviedol člen pracovnej skupiny pre investície a zástupca hlavného architekta mesta Košice Martin Jerguš. „Lídrom košického tímu, ktorý bude prezentovať mesto na oboch týchto veľtrhoch, by mal byť hlavný architekt mesta Košice Martin Drahovský, ktorý má bohaté medzinárodné skúsenosti."

Expo Real v Mníchove patrí k najnavštevovanejším veľtrhom a v októbri 2009 sa už po dvanásty raz stane miestom výmeny názorov developerov a investorov, prezentácie projektov a noviniek v segmente nehnuteľností a nadväzovania obchodných kontaktov. Na vlaňajší 11. ročník podujatia prišlo 1856 vystavovateľov zo 78 krajín sveta, ktorí si prenajali plochu viac ako 74-tisíc metrov štvorcových, a 42-tisíc návštevníkov a reprezentantov firiem. Expo Real ponúka nové trendy v oblasti investícií a orientáciu na svetovom investičnom a realitnom trhu pre odbornú klientelu.

Veľtrh komerčných nehnuteľností MAPIC v Cannes napíše tento rok v novembri už svoj 15. ročník. Minulý rok sa veľtrh okrem developerov a maloobchodných reťazcov sústredil tiež na mestá a regióny, pre ktoré je development komerčných nehnuteľností jednou zo strategických priorít v územnom plánovaní. Do Cannes prišlo vlani 1056 vystavovateľov zo 71 krajín sveta, ktorí sa prezentovali na 12 700 metroch štvorcových výstavnej plochy. MAPIC otvára možnosti pre prezentáciu investičných ponúk a je považovaný za jedno z najprestížnejších podujatí tohto druhu.

Na jeseň 2009 pripravuje pracovná skupina pre investície v spolupráci so strategickými partnermi aj vlastnú investičnú konferenciu mesta s medzinárodnou účasťou, ktorá sa uskutoční v Košiciach.

V rámci úvodnej časti konferencie, všeobecnej prezentácie mesta, získajú potenciálni investori informácie o súčasnom stave investícií v Košiciach, bude im prezentovaná dlhodobá investičná stratégia mesta i konkrétne priemyselné zóny a územia pripravené na príchod investícií.

V druhej časti konferencie budú účastníkom uvedené príklady prebiehajúcich investícií v regióne Košíc, dozvedia sa o možnostiach získania štátnej pomoci na vybrané druhy investícií a tiež o možnostiach čerpania zdrojov zo štrukturálnych fondov na podporu investičných zámerov. Súčasťou konferencie budú panelové diskusie podľa druhu investícií do jednotlivých oblastí priemyslu, ako sú IT, doprava a logistika, výroba či kreatívny priemysel. Predstavený bude aj projekt Európske hlavné mesto kultúry 2013 i ďalšie významné projekty a podujatia v meste (napr. MS v hokeji 2011) vo vzťahu k investíciám.

Pracovná skupina pre investície v súčasnosti komunikuje s približne 20 investormi, ktorých projekty, pohybujúce sa rádovo v hodnote desiatok miliónov eur, môžu byť realizované v regióne Košíc v nadchádzajúcom období.

Zámerom pracovnej skupiny pre investície, zriadenej na magistráte, je podpora prílevu ďalších investícií do Košíc, skvalitnenie podmienok pre priame zahraničné i domáce investície a zefektívnenie komunikácie s potenciálnymi investormi.