Prejsť na obsah

Košice s príchodom jari rozkvitnú do krásy

Pracovníci Správy mestskej zelene (SMSZ) odštartovali v týchto dňoch jarné práce v košických uliciach. S príchodom teplejšieho počasia začínajú postupne odkrývať a očisťovať kvetinové záhony a dosádzať tzv. dvojročky na miesta, kde na jeseň vysadené neboli.

S výsadbou letničiek sa v závislosti od počasia a odkvitania cibuľovín začne zhruba od 10 mája 2016. Ako prvé sa budú vysádzať parky v historickom centre mesta a osadzovať segmenty s balkónovkami na stĺpoch na Hlavnej, Alžbetinej a Mlynskej. Výsadba následne poteší i obyvateľov ulíc v MČ Západ- Moldavská, Toryská a v MČ Dargovských hrdinov na Triede Ľudvíka Svobodu.

V rámci plánu jarnej výsadby sa bude pokračovať s výsadbami kvetových nádob a váz, kvetinových záhonov v ostatných mestských častiach. „Každý rok ma teší pohľad na rozkvitnuté Košice. Medzi najkrajšie a najzaujímavejšie záhony už tradične patrí záhon pred Steel Arénou. Vzhľadom na to, že motív je vždy zvolený podľa významnej udalosti či titulu, ktorý naše mesto získa, tento rok to bude emblém Košice – Európske mesto športu 2016," povedal primátor Richard Raši. Emblém oproti Steel aréne bude pozostávať z cca 4 560 červených, bielych, oranžových a modrých kvetov. 

Centrum mesta i v tomto roku skrášli 9 ks kvetinových pyramíd, ktoré budú rozmiestnené aj na zrekonštruovanom Staničnom námestí a do parkov v centre mesta. Kvetinové záhony pribudnú tiež v lokalitách, kde v minulom roku chýbali kvôli rekonštrukcii električkových tratí – ako napríklad na Námestí osloboditeľov ( záhon – Pomníky ) a na Námestí Maratónu Mieru. Farebné letničky skrášlia aj okolia ciest, na kruhovom objazde na Moldavskej ulici, na Festivalovom námestí a v MČ Jazero na Spišskom námestí.

Počas letnej sezóny v meste pribudne zhruba 64 000 ks letničiek do záhonov, váz , pyramíd a osadí sa 458 ks segmentov s balkónovými letničkami v počte cca 4150 ks.