Prejsť na obsah

Košice riešia v projekte RETINA areál bývalej magnezitky

V Budapešti sa v dňoch 5. a 6. októbra 2009 konala otváracia konferencia medzinárodného projektu RETINA (Revitalisation of Traditional Industrial Areas in South-East Europe - Revitalizácia tradičných priemyselných zón v juhovýchodnej Európe).

Vedúcim partnerom projektu je mestská časť Csepel, ktorá je XXI. obvodom mesta Budapešť. Na projekte participuje celkovo 10 projektových partnerov zo 7 krajín, z Maďarska, Rumunska, Talianska, Bulharska, Grécka, Slovinska a jediný slovenský projektový partner - mesto Košice.

„Hlavným cieľom projektu je vypracovanie spoločnej metódy obnovy nevyužívaných území bývalých priemyselných zón. Mesto Košice sa sústreďuje na riešenie areálu bývalej ´magnezitky´," informoval Jozef Filipko, poslanec mesta Košice poverený výkonom osobitných úloh a činností. Ten sa ako zástupca Košíc stal členom najvyššieho dozorného orgánu projektu - riadiaceho výboru, ktorý bude pravidelne informovaný o implementačnom procese a o monitorovaní projektu. „Spracovaná spoločná metóda obnovy nevyužívaných území bývalých priemyselných zón môže byť podkladom pre uchádzanie sa o získanie finančných prostriedkov z európskych fondov na už konkrétne investičné projekty revitalizácie územia bývalej magnezitky."

Projekt je rozdelený na riešenie troch tematických okruhov, ktorými sú riešenie právnych, finančných a vlastníckych pomerov, urbanizmus a životné prostredie a budovanie imidžu. Mesto Košice je zodpovedné za tematický okruh urbanizmus a životné prostredie. Projekt má prebiehať od roku 2009 do roku 2012.

V Budapešti sa začiatkom tohto týždňa v rámci projektu stretli zástupcovia jednotlivých partnerov. Košice zastupoval v Budapešti poslanec Jozef Filipko, projektová manažérka za mesto Košice Lucia Kopperová a zástupca hlavného architekta mesta Košice Martin Jerguš. Ten v rámci prezentácie mesta predstavil okrem iného aj niektoré pripravované i prebiehajúce košické projekty revitalizácie tzv. brown-fieldov, bývalých priemyselných zón, ako sú Cassovar, kasárne kpt. Jaroša a Malinovského kasárne (prezentácia ÚHA z Budapešti sa nachádza v prílohe tohto textu vpravo hore, rovnako ako aj ďalšie dve prezentácie mesta Košice v rámci projektu RETINA).

Prílohy

1. PDF 1,47 MB Prezentácia Košíc č. 1 Spracoval: Útvar hlavného architekta mesta Košice
2. PDF 1,75 MB Prezentácia Košíc č. 2 Spracoval: Útvar hlavného architekta mesta Košice
3. PDF 1,22 MB Prezentácia Košíc č. 3 Spracoval: Útvar hlavného architekta mesta Košice