Prejsť na obsah

Košice navštívili zahraničné školské delegácie

Delegácie zo základných škôl v Španielsku, Nórsku, Nemecku a Slovinsku prijali na magistráte predstavitelia mesta Košice včera i dnes v rámci európskeho projektu školských partnerstiev Comenius. Reprezentanti zahraničných škôl absolvujú v týchto dňoch na Slovensku so svojimi košickými partnermi záverečné stretnutia ich celého niekoľkoročného spoločného projektu.

Včera navštívili košickú radnicu zástupcovia základných škôl zo španielskej Valencie, nemeckého Darmstadtu, nórskeho Egersundu a domácej, hostiteľskej ZŠ Nám. L. Novomeského 2. Tieto štyri školy spolupracujú od roku 2006 na projekte s názvom "Poznaj ma, poznám ťa cez európsku kultúru stravovania a zvykov".

"Na projektové stretnutie v Košiciach a návštevu nášho mesta ste si vybrali asi najvhodnejší čas, keďže práve prebiehajú tradičné oslavy Dňa mesta, na ktoré vás srdečne pozývam," prihovoril sa učiteľom a žiakom zahraničných škôl námestník primátora Marek Vargovčák. Vedúca oddelenia školstva ocenila európsky projekt školských partnerstiev Comenius: „Je vynikajúcou príležitosťou na výmenu skúseností a vzájomné spoznávanie sa, inak by pre žiakov z iných štátov bolo Slovenskou možno naďalej len jednou z mnohých krajín na mape. Projekt Comenius je otvorený pre každú školu, no len tie aktívne vedia takúto možnosť využiť." Zástupcovia zahraničných partnerov sa vyjadrili, že v Košiciach sa cítia príjemne, páči sa im centrum mesta, ale aj naša príroda a hrady. Cieľom tohto projektu je budovať európsku identitu, partnerstvo, získať poznatky o podobnostiach a odlišnostiach v európskych krajinách aj prostredníctvom národných tradícií, jedál a zvykov. Ďalšími zámermi partnerstva sú rozvoj medzinárodného priateľstva medzi žiakmi, spolupráce medzi učiteľmi a školami písaním mailov, listov, návštevami a tiež zdokonaľovanie sa v cudzom jazyku vďaka internetu, videu, CD a webovej stránke. Na nedávnom stretnutí v Nemecku sa partneri dohodli na podobe finálnych produktov projektu, ktorými sú kalendár jedál, kniha receptov a internetová stránka projektu (http://www.neac.eat-online.net/knowingme).

Dnes v rámci iného partnerstva „Moje mesto v mojej krajine" prijali zástupcovia oddelenia školstva delegácie ZŠ zo slovinskej Ljubljany, španielskeho Asturias a košickým hostiteľom bola tentoraz ZŠ Ľ. Fullu na Maurerovej 21. Základnou myšlienkou tohto projektu, prebiehajúceho od roku 2007, je vytvorenie priateľstva detí a dospelých, spolupráca žiakov a učiteľov a spoznávanie obyvateľov a kultúr krajín Európskej únie. Cieľom je prezentácia mesta, regiónu a krajiny, zdokonalenie sa v anglickom jazyku, práca s informačnými a komunikačnými technológiami, verbálne i výtvarné vyjadrovanie žiakov a komunikácia účastníkov.

Okrem vydania bulletinu a vytvorenia internetovej stránky (www.my-country.org) je vyvrcholením partnerskej spolupráce medzinárodná výstava žiackych výtvarných prác a fotografií. Tá sa začína dnešnou dopoludňajšou vernisážou o 11. hod. vo Východoslovenskom múzeu na Hviezdoslavovej ulici č. 3. Výstava je prístupná verejnosti do 17. mája.