Prejsť na obsah

Košice môžu byť v zverejňovaní zmlúv vzorom iným mestám

Unikátny systém zverejňovania zmlúv, objednávok a faktúr v Košiciach oceňuje aj Transparency International Slovensko. Jednoduché a prehľadné vyhľadávanie pre občana, automatické radenie objednávok a faktúr k zmluvám, radí naše mesto medzi najtransparentnejšie na Slovensku.

Súčasné riešenie zverejňovania povinných dokumentov poskytuje komfort pri vyhľadávaní údajov podliehajúcich verejnej kontrole.
Zároveň zverejňujeme aj informácie nad rámec zákona. Údaje sú zobrazované v prehľadnej forme a dostupné sú aj väzby medzi dokladmi - prepojenie objednávky, zmluvy a faktúry. Rovnako poskytuje možnosť užívateľského exportu zverejnených údajov do formátu XML. Systém sme doplnili aj ďalšími zoznamami: automaticky zverejňovaný zoznam daňových dlžníkov, zoznamy zdaňovaných psov s automatickou aktualizáciou všetkých zverejňovaných záznamov.
Organizácia Transparency International Slovensko na svojom facebookovom profile ocenila košické riešenie a odporučila Košice ako vzor pre iné mestá na Slovensku: „Košice v októbri spustili systém, aký je na Slovensku raritou - k zmluvám sú automaticky radené aj príslušné objednávky a faktúry, takže si viete pozrieť aj plnenie a finančné toky. Nehovoriac o tip top vyhľadávaní či sťahovaní si údajov. Tešíme sa a odporúčame Košice ako vzor aj iným mestám."
„Je pre nás dôležité, aby verejnosť vedela jednoducho kontrolovať hospodárenia mesta s verejnými prostriedkami. Tento unikátny systém, ktorý si zaslúžil uznanie aj od Transparency International, je odkazom pre všetkých, že nemáme čo skrývať. S občanom chceme hrať fér. Teší ma, že sú Košice dávané za vzor," komentoval systém zverejňovania dokumentov primátor Richard Raši. V budúcnosti chceme do systému pridávať aj ďalšie informácie, ktoré umožnia kontrolu nad hospodárením mesta pre širokú verejnosť. Pripravujeme RSS kanály na odber informácií a rozšírenie zverejňovania povinných dokumentov pre organizácie so zriaďovateľskou pôsobnosťou Mesta Košice. Pribudne aj optimalizácia zobrazenia údajov pre smartfóny a tablety.