Prejsť na obsah

Košice majú na dosah usporiadanie letných olympijských hier mládeže

Košice sú bližšie k usporiadaniu letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021 a to ako prvé mesto na Slovensku. Evaluačná komisia na čele s jej predsedom Josephom Cassarom totiž preverila pripravenosť mesta i športovísk a východoslovenská metropola sa s veľkou pravdepodobnosťou stane dejiskom letných olympijských hier mládeže.

Cassar vyslovil spokojnosť a na adresu Košíc nešetril ani slovami chvály, čo potešilo i vedenie mesta. „Možnosť organizovať toto prestížne podujatie vnímame ako obrovskú výzvu a zvýšenie atraktivity Košíc. Sme presvedčení, že pre naše mesto to bude i významný ekonomický impulz, keďže v čase EYOF 2021 by k nám mohlo zavítať približne 7000 ľudí, z toho 4000 mladých špičkových športovcov z celej Európy. Samozrejme, že je to veľká výzva aj pre našich hotelierov, služby a všetkých Košičanov. Na organizácii sa budú spolupodieľať aj naše Univerzity a bude to veľký impulz pre rozvoj mládežníckeho športu Košice – Európske mesto športu 2016," konštatoval košický primátor Richard Raši.

V prospech Košíc hovorí aj infraštruktúra, keďže dôležité športoviská sú prepojené električkovou traťou a iba hádzaná bude umiestnená v Prešove, v hale miestneho Tatrana, ktorý je dvanásťnásobným slovenským šampiónom. O definitívnom pridelení EYOF-u Košiciam sa rozhodne až v októbri v bieloruskom Minsku. V prípade kladného stanoviska by sa mal v metropole východného Slovenska konať mládežnícky festival v dňoch 25. júla – 1. augusta 2021.

Posledný EYOF sa konal v holandskom Utrechte v roku 2013. V Košiciach sa bude súťažiť v deviatich základných disciplínach – medzi kolektívne športy patria: basketbal, hádzaná a volejbal, individuálnymi sú: atletika, cyklistika, gymnastika, džudo, plávanie a tenis. Krajina organizátora má však právo a chce zaradiť k týmto disciplínam i desiatu a už skôr oslovila národné zväzy pre bedminton, karate, triatlon, vodné pólo, taekwondo a vzpieranie.

Video z návštevy evaluačnej komisie tu: https://www.youtube.com/watch?v=U-dfefQffQk&feature=youtu.be